fallback

Ще достигне ли индийската рупия ново дъно?

Разколебан съм да потвърдя, че най-лошите времена за рупията са приключили, заяви експертът от Credit Agricole Митул Котеча

22:51 | 23.09.13 г.

Индийската рупия - една от най-лошо представящите се валути през тази година, се оттласна от достигнатите рекордни дъна през последните седмици. Въпреки това анализатори отбелязват, че възможността за ново рекордно ниско ниво от 70 рупии за долар все още стои на дневен ред.

"Разколебан съм да потвърдя, че най-лошите времена за рупията са приключили", заяви Митул Котеча, ръководител на звеното за валутни стратегии на Credit Agricole. "Краткосрочната перспектива за консолидация ще даде път за възобновяване на натиска", отбеляза още той, като добави прогнозите си рупията да достигне ниво от 70 за долар през първото тримесечие на следващата година.

"През първото тримесечие на 2014 г. ще има несигурност около изборите в Индия, което подхранва опасенията за евентуален спад на капиталовите потоци", добави още експертът, цитиран от CNBC.

Индийската валута бе подложена на резки разпродажби през настоящата година, след като Федералният резерв на САЩ изпрати сигнали към развиващите се пазари, че планира да ограничи стимулите си. Пиковият спад на рупията бе достигнат на 28 август, като валутата отстъпи до ниво от 68,8 за долар. Впоследствие обаче националната валута на Индия възстанови част от загубите си, след като гуверньорът на централната банка Рагхурам Раджан декларира готовността си да засили мерките за стимулиране на паричното средство.

Други анализатори обаче са по-малко убедени във възможността за допълнително поевтиняване на индийските пари.

"Първоначалната паника свърши. Мисля, че спекулантите, които стимулираха спада на валутата през последните няколко месеца ще изтеглят печалбите си от масата", каза Саив Джаван, управляващ директор на JV Capital Services.

"Това не означава, че котировката не може да се подхлъзне отново към ниво от 63 или 65 за долар. Но за да видим ниво от 70 рупии за щатски долар, се изисква друга голяма криза на доверието. Това изглежда малко вероятно в момента", добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 11.09.22 г.
fallback