fallback

Италия ще приведе бюджетния си дефицит в граници до края на годината

Правителството обаче ще трябва да спести още 1,5 млрд. евро, за да го задържи в рамките на 3% от БВП

15:05 | 20.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Още тази година Италия ще приведе бюджетния си дефицит в границите от 3% като дял от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщава Министерството на финансите на страната.

„Ще направим каквото е необходимо, за да се задържим в 3-процентовите граници“, каза пред Bloomberg заместник-министърът на финансите Пиер Паоло Барета. Заради слабата икономика и просрочените плащания на фирмите правителството трябва да спести още 1,5 млрд. евро, за да изпълни изискването на Европейския съюз (ЕС).

Министър-председателят Енрико Лета е под натиск, защото трябва на всяка цена да върне бюджетната дисциплина, изисквана от ЕС. В същото време партията на бившия премиер Силвио Берслускони иска правителството да осигури данъчни облекчения за предприятията и домакинствата.

Днес в Рим кабинетът на Лета ще се събере, за да обсъди преразглеждането на бюджета и да ревизира прогнозите си за икономическия растеж на страната. През април правителството направи прогноза, че за тази година бюджетният дефицит като дял от БВП ще бъде 2,9%, а делът на дълга за следващата година да бъде 132,2% от БВП. Италия предвижда икономиката да се свие с 1,7% през тази година, а да нарасне с 1% през 2014 г., обаче информацията остава непотвърдена.

През април Министерството на финансите прогнозира, че икономиката ще се забави с 1,3% през 2013 г. и ще се повиши с 1,3% през 2014 г. Международният валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очакват през тази година икономиката на Италия да се свие с 1,8 на сто.

По-рано този месец финансовият министър Фабрицио Сакомани каза, че очаква Италия да излезе от рецесията през второто полугодие и да се разшири през 2014 г.

Италия може да се нуждае от допълнителни 5 млрд. евро, ако правителството реши да покрие дупката в приходите заради отмяната на двете вноски на така непопулярния в страната имотен данък, отказът от въвеждането на по-висок данък добавена стойност (ДДС) от 1 октомври, както и заради по-големите разходи за обезщетения при безработица и посещения в чужбина.

Най-вероятно правителството ще обсъди отново отмяната на имотния данък с цел да избегне повишението на ДДС с един процент, както бе планирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:24 | 04.09.22 г.
fallback