fallback

Продажбите на дребно във Великобритания отстъпиха с 0,9% през август

Спадът се дължи основно на понижената търговия с хранителни продукти

14:01 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на дребно във Великобритания са отстъпили на месечна база през август с 0,9 на сто, съобщи Службата за национална статистика (ONS), цитирана от WBP Online. Натискът през осмия месец е дошъл основно от резкия спад при продажбите на хранителни продукти.

Публикуваният в четвъртък доклад на ONS показва, че търговията с хранителни стоки е спаднала с 2,7% в периода юли-август в сравнение с покачването от 2,7 на сто, отчетено през изминалия месец. Лек спад се отчита и при търговията с домакинските стоки, чиито продажби са се смъкнали с 1,6 на сто на месечна база.

Продажбите на годишна база също не отговориха на пазарните очаквания. Индикаторът се е покачил с 2,1% през осмия месец в сравнение с очакванията за ръст от 3,3 на сто. Изключвайки търговията с горива, повишението е било с 2,3% при прогноза от 3,2 на сто.

Основният източник на натиск за ръста на годишна база през осмия месец е дошъл от онлайн продажбите. Според анализатори покачването на интернет пазаруването се дължи на факта, че през август 2012 г. в Лондон се провеждаха Олимпийски и Параолимпийски игри, което е стимулирало хората към търсене на повече стоки във физически магазини и по-малко в тези в онлайн пространството.

Експертите все пак отчитат, че хранителните продажби се връщат в "нормалните" си нива след силното представяне през юли. През предходният месец търговията пък е била стимулирана от неочаквано горещото време на Острова.

На 3 септември Британският консорциум по продажбите (BRC) публикува първоначалното си изследване върху продажбите на дребно през август. Анализът, който бе изготвен на базата на обратна връзка от търговците на дребно, отбеляза, че продажбите на дребно са се радвали на добри темпове на растеж през осмия месец. Търговията е била по-слаба, отколкото месец по-рано, главно поради изключително силния юли, когато продажбите са се увеличили най-много от 2006 г. насам.

"Въпреки че тези цифри не могат да достигнат най-големите висоти, постигнати през юли, те запазват добрата серия и остават доста над средното за последните 12 месеца", отбелязва главният изпълнителен директор на BRC Хелън Дикинсън.

"Нехранителна промишленост имаше впечатляващ месец, като търговците на дребно отговориха на продължаващия предпазлив оптимизъм с добри ценови диапазони и привлекателни промоции. Като цяло това са много окуражаващи данни, които поддържат тезата, че икономическо възстановяване колебливо се оформя", добави още Дикинсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 07.09.22 г.
fallback