fallback

Производствените цени в САЩ с ръст от 0,3% през август

Цените на плодовете и зеленчуците са отбелязали най-големия си скок от януари насам

16:59 | 13.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на производител в САЩ са се покачили през август, водени най-вече от по-високите разходи за горива и зеленчуци, показват публикуваните в петък правителствени данни.

Индексът на производствените цени е нараснал със сезонно изгладените 0,3% през август, след като индикаторът остана без изменение през юли. Анкетираните по-рано от MarketWatch eксперти прогнозираха ръст от 0,2 на сто.

Цената на енергията е отбелязала ръст от 0,8 на сто, породен от покачването на стойността на петрола на международните пазари. За сметка на това обаче цените на природния газ и горивата за домашно отопление са се понижили през осмия месец.

Правителствените данни показват още, че разходите за хранителни продукти на едро са скочили с 0,6%, постигайки най-голямото си едномесечно увеличение в последните четири месеца. Цените на плодовете и зеленчуците са нараснали с 27% - най-големият скок от януари насам, докато разходите за птиче месо са напреднали с 2,3 на сто.

Изключвайки хранителните продукти и енергията, цените на производител са останали без изменение през осмия месец. Поради голямата волатилност на пазарните оценки на тези стоки, ограниченият индекс се разглежда с по-голяма тежест от Федералния резерв в измерването на инфлационния натиск.

Основните цените са се повишили само с 1,1% през последните 12 месеца, оставайки доста под заложената от централната банка целева инфлация от 2,5 на сто.

Като по-добра мярка за това дали американците заплащат повече за стоки и услуги обаче се разглежда индексът на потребителските цени, данните от който ще бъдат публикувани във вторник. Икономистите, анкетирани от MarketWatch, очакват ръст от 0,2% за август.

Друг публикуван в петък правителствен доклад показа, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали през август с най-бавния си темп от края на пролетта.

Измерителят се е покачил със сезонно изгладените 0,2% през миналия месец, сочат данните на щатското Министерството на търговията. Резултатът остана под очакванията на експертите за ръст от 0,5 на сто.

Бавният темп на растеж на продажбите през август обаче е компенсиран от покачването в предходния месец. Увеличението на продажбите за юли бе ревизирано до 0,4% спрямо по-ранната оценка от 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 12.09.22 г.
fallback