fallback

Фабричните поръчки в Германия изненадаха с по-силен спад през юли

Поръчките от чужбина са се свили с по-бърз темп в сравнение с вътрешните

14:30 | 05.09.13 г.

Фабричните поръчки в Германия са се свили повече от очакваното през юли, сочат данните на германското икономическо министерство, цитирани от Bloomberg.

Поръчките, коригирани със сезонните фактори и инфлацията, са записали спад от 2,7% спрямо юни, докато анализатори очакваха понижение от 1%. На годишна база обаче е регистриран ръст на фабричните поръчки от 2%.

Същевременно данните за юни са ревизирани във възходяща посока заради авиоизложението в Париж. Ръстът на фабричните поръчки през месеца е бил 5 на сто – малко повече спрямо първоначалната оценка.

Данните сочат, че поръчките от чужбина са намалели с по-бързи темпове в сравнение с вътрешните поръчки. През юли е отчетен спад от съответно 4,5% и 0,3%. Най-съществено се е свило търсенето от страните от еврозоната – с близо 12 на сто. Потребителското търсене е намаляло с 1% на месечна база.

Германската икономика затвърждава позициите си на двигател на растежа в еврозоната, след като регистрира ръст от 0,2% през второто тримесечие. Производственият сектор и бизнес доверието продължават да се засилват като свидетелство, че възстановяването набира инерция, подчертава информационната агенция.

През миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши прогнозата си за растежа на германската икономика през 2013 г. до 0,7% от 0,4%, каквато беше предишната й прогноза.

Наскоро и Bundesbank прогнозира, че икономиката на страната ще се стабилизира към края на годината, като очакванията са тази година растежът да е само 0,3%, а догодина да се ускори до 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 05.09.22 г.
fallback