fallback

Евростат потвърди, че еврозоната е вън от рецесията

Ръстът на БВП в ЕС като цяло е бил малко по-силен, отколкото сочеше предварителната оценка

13:23 | 04.09.13 г. 1

Европейската статистическа служба Евростат потвърди оценката си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през второто тримесечие. Данните сочат, че еврозоната е излязла от рецесията, като икономиката на региона е нараснала средно с 0,3% спрямо предходното тримесечие.

Малко по-силен спрямо предварителната оценка е бил ръстът на БВП на Европейския съюз (ЕС) като цяло – 0,4%, а не 0,3%.

Евростат е ревизирал в положителна посока и данните за годишния икономически растеж в еврозоната и ЕС. Икономиката на еврозоната се е свила през второто тримесечие спрямо второто тримесечие на миналата година с 0,5%, а не с 0,7%, каквато беше първоначалната оценка. Икономиката на ЕС пък е останала стабилна, докато първата оценка беше за спад от 0,2 на сто.

Данните потвърждават, че икономиката на Португалия се е представила най-добре през предходното тримесечие с ръст от 1,1%. В Германия, Литва, Финландия и Великобритания е регистриран ръст от 0,7 на сто, докато в Кипър, Словения, Италия и Холандия – спад от съответно 1,4%, 0,3%, 0,2% и отново 0,2% спрямо първите три месеца на годината.

В България е отчетен спад на БВП от 0,1% през второто тримесечие спрямо първото, а на годишна база икономическият ръст се изчислява на 0,2%.

От Евростат посочват, че в периода април-юни потребителските разходи и в еврозоната, и в ЕС са нараснали с по 0,2%, износът – съответно с 1,6% и 1,7%, а вносът – с 1,4% и 1,2%.

Данните сочат още, че Чехия, Дания и Франция са излезли от рецесията, като икономиките регистрират ръст за тримесечието от съответно 0,6%, 0,5% и отново 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 09.09.22 г.
fallback