fallback

Рецесията в Испания през миналата година е била по-дълбока

БВП на страната през 2012 г. се е свил с 1,6% вместо с 1,4%, а растежът през 2011 г. е бил само 0,1% вместо 0,4%, отчете местната статистика

15:20 | 27.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Рецесията в Испания през миналата година е била по-дълбока, отколкото се смяташе, сочат ревизираните данни на испанската национална статистика за икономическия растеж, цитирани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 1,6% през 2012 г., а не с 1,4%, каквато беше последната оценка на испанската статистика. Промяната е направена заради по-прецизни данни за потреблението през миналата година, с които статистическият институт не е разполагал преди.

Ревизията ще се отрази на сравненията с 2012 г. на тримесечна база, особено сравненията на данните за второто тримесечие на тази година със същото на миналата, уточняват от института.

Ревизирани са и данните за 2011 г. Икономическият растеж през 2011 г. е бил само 0,1%, докато предишната оценка беше за ръст на БВП от 0,4%.

Въпреки наличието на много структурни промени, които продължават да тежат на икономическия растеж в Испания, през тази година има някои позитивни сигнали, които предполагат, че страната е на път да излезе от рецесията. През юни беше отчетено сериозно повишение на износа, което почти елиминира търговския дефицит, съобщава АФП.

Друг положителен знак е ръстът на туристите. През юли рекорден брой чужденци са посетили Испания, начело с британците, французите и германците. Туризмът е втората най-важна индустрия на Пиренеите след производството на автомобили и играе съществена роля за изправянето на икономиката на крака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
fallback