fallback

Поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ със спад от 7,3% през юли

Най-чувствително понижение се наблюдава при договорите за самолети и големи военни стоки

16:48 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ са се понижили със 7,3% през юли, най-вече заради по-малкото договори за реактивни самолети и големи военни стоки, стана ясно от публикуваните в понеделник официални правителствени данни.

Спадът на поръчките на стоки за дълготрайна употреба донякъде бе очакван след чувствителното покачване през последните месеци. Анкетираните по-рано от MarketWatch икономисти очакваха отстъпление със сезонно изгладените 4,9% през седмия месец на годината. 

Като цяло докладът от юли обаче показа малко изменение в цялостната траектория на бавно нарастващия производствен сектор в САЩ. Спадът се дължи най-вече на понижението на поръчките на самолети от марката Boeing. Заявките за въздухоплавателни средства са се смъкнали с 52,3% след скока с 33,8% през юни и покачването с 67,6% през май.

От Boeing обявиха, че подписали договори за продажбата на 90 машини през юли в сравнение с отчетените 287 ​​през предходния месец. Резултатът затвърди тенденцията поръчките на скъпи самолети да отчитат сериозна волатилност на месечна база.

Същевременно заявките за леки и товарни автомобили са отбелязали лек ръст от 0,5%, затвърждавайки тенденцията за покачващо се търсене в сектора. Производителите на компютри, електроника, електрически съоръжения и уреди пък са отчели понижения на поръчките в диапазона 3-4%.

По този начин общите заявки за дълготрайни стоки достигнаха ръст от 3,3% на годишна база през първите седем месеца на годината.

MarketWatch припомня, че традиционно първоначалните правителствени доклади за поръчките на стоки за дълготрайна употреба са изключително нестабилни и биват подлагани на чувствителни ревизии впоследствие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 08.09.22 г.
fallback