fallback

Германската икономика се е разширила с 0,7% през второто тримесечие

Растежът на БВП за периода на годишна база е бил 0,5%, според окончателните данни на Destatis

10:32 | 23.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е нараснал през второто тримесечие на 2013 г. с 0,7% спрямо периода януари-март, когато растежът е бил 0,1%. Това стана ясно от публикуваните в петък окончателни данни на Федералната статистическа служба на страната Destatis, съобщава агенция Интерфакс.

На годишна база икономиката на Германия се е разширила през последното тримесечие с 0,5%. За първите три месеца на 2013 г. пък се наблюдава отстъпление с 0,2 на сто спрямо същия период на предходната година.

Окончателните цифри съответстват на обявените по-рано предварителни данни на Destatis. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, също не очакваха промени в тези оценки за растежа.

Капиталовите инвестиции в първата по сила европейска икономика показаха ръст в периода април-юни с 0,9% на тримесечна база – за първи път от 2011 г. насам. При строителство е отчетено покачване с 2,6%, докато разходите на домакинствата и правителството са нараснали съответно с 0,5% и 0,6 на сто.

Признаците за възстановяване на първите две икономики в Европейския съюз (ЕС) – Германия и Франция, потвърждават прогнозата на ръководителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, че валутният блок ще отбележи подем до края на 2013 г. Активността в сектора на услугите в еврозоната през август се увеличи за първи път в последните 19 месеца, а индустриалното производство в Германия нарасна до двугодишен максимум.

"Надеждите за растежа в останалата част на еврозоната подкрепят доверието в германската икономика, което от своя страна може да стимулира разширяването на икономиката на страната", коментира по този повод старши икономистът в ING Bank Карстен Бржески.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 11.09.22 г.
fallback