fallback

Франция е излязла от рецесията през второто тримесечие

Икономиката на Германия е нараснала малко повече, отколкото очакваха експерти

09:51 | 14.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на Франция е излязла от рецесията през второто тримесечие, сочат данните на френската статистическа служба INSEE, цитирани от световните агенции.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,5 на сто спрямо първите три месеца на годината, след като се сви през предходните две тримесечия. Отчетеното повишение надмина очакванията на експертите, които прогнозираха икономически ръст от порядъка на 0,2 на сто, съобщава Bloomberg.

Това е и най-доброто представяне на френската икономика откакто президента Франсоа Оланд дойде на власт през май 2012 г. Втората по сила икономика в еврозоната продължава да се бори с безработицата, която е на 14-годишен максимум, и с прекомерния си дефицит. Още от миналата седмица обаче Оланд започна да коментира публично излизането на френската икономика от рецесията в опит да повиши доверието на бизнеса и потребителите.

Според анализатори обаче френската икономика изобщо не е станала по-конкурентоспособна, а потребителското доверие е все още твърде ниско. Действията на Оланд срещу ръста на безработицата пък все още не дават резултат.

Агенцията припомня, че според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) БВП на Франция ще се свие с 0,1% през тази година и ще се върне към растеж догодина, когато се очаква икономиката да се разшири с 0,8 на сто.

Същевременно данните на германската статистическа служба Destatis сочат, че най-голямата европейска икономика е записала ръст от 0,7% за периода април-юни спрямо периода януари-март, предаде Ройтерс.

Икономисти, анкетирани от агенцията, очакваха БВП на страната да се повиши с 0,6 на сто.

Германската статистика обаче ревизира в низходяща посока данните за икономическия растеж през първото тримесечие. БВП на Германия е отчел нулев растеж през първите три месеца на годината, докато първоначалната оценка беше за повишение от 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:24 | 10.09.22 г.
fallback