fallback

Загърби ли сингапурската икономика най-лошото?

Коригираните данни за БВП за второто тримесечие показаха още по-силен ръст от предварителната оценка

17:33 | 12.08.13 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Сингапур за второто тримесечие на годината бе коригиран в посока на повишение, което кара някои анализатори да предполагат, че мрачният период за икономиката на града-държава може скоро да отмине, съобщи CNBC.

На годишна база сингапурският БВП е нараснал с 15,5% през второто тримесечие спрямо първото, сочат окончателните данни. Темпото на разширяване е по-бързо от първоначалната оценка за ръст от 15,2%, направена преди месец, като надхвърли и очакванията на анализатори, които прогнозираха, че икономиката ще се разшири с 14%.

Благоприятните данни се появиха, след като правителството на страната повиши прогнозата си за растежа за 2013 г. до диапазона 2,5%-3,5% при предвиждан ръст до миналата седмица между 1% и 3%.

Все повече анализатори са настроени по-оптимистично за сингапурската икономика и прогнозират, че най-лошият ѝ период може би вече е приключил. „Стискаме палци и ако всичко върви добре, може дори да надхвърлим 3,5%“, твърди Сонг Сенг Ун, икономист за региона в базираната в Сингапур банка  CIMB. „Трябва да съберем всички елементи, като по този начин ще гарантираме, че нито едно външно сътресение няма да има силно отражение“, добавя той.

Джой Чю, регионален икономист в британската банка Barclays, също повиши прогнозата си за растежа на сингапурската икономика през тази година до 3,1% от 2,3%. „По-силният от очаквания резултат за растежа през първата половина на годината (2% на годишна база) благодарение на силната активност в сектора на услугите, по-ниската база през първата половина на годината и подобряващата се световна обстановка ни карат да повишим прогнозата си за годишния растеж“, обяснява той.

На ориентираната към износа икономика на Сингапур се наложи да се бори с доста насрещни ветрове през последните години, включително със забавящия се ръст на търсенето в Китай и със спада в еврозоната, както и с предизвикателството на високата инфлация. Вследствие на това през 2012 г. икономиката на страната се разшири с оскъдните 1,3%, особено спрямо ръст от 5,2% през 2011 г.

Макар данните за второто тримесечие да се приемат от мнозина анализатори като окуражаващи, някои изразяват опасения за запазващата се несъразмерност между ръста в сектора на услугите и в производството. На годишна база през април-юни производството се е разширило с едва 0,2%, макар това да представлява значително подобрение спрямо предходното тримесечие, когато регистрира свиване от 6,7%.

Секторът на услугите се е разширил с 5,6% на годишна база през второто тримесечие.

Ун смята, че възстановяването на сингапурската икономика зависи от изравняването на растежа в производството и услугите. „Много неща ще зависят от възстановяването в търговския сектор. Станахме свидетели на силна търговия с Китай, Корея и Тайван, което бе окуражаващо. Това предполага, че ще постигнем възстановяване през втората половина на годината“, добави той, визирайки Южна Корея.

Други анализатори обаче нямат чак толкова положителна нагласа и предупреждават, че благоприятните данни прикриват някои тревожни подробности.

„Посланието бе отправено ясно, когато от министерството на търговията обявиха, че са само малко по-оптимистично настроени за втората половина на годината“, заяви Вишну Варатан, икономист в Mizhuo Bank. „Може и да има подем, но не мисля, че те очакват силно или устойчиво възстановяване. Това се дължи до голяма степен на производството, което все още не се представя много добре главно заради износа“, добави той.

Анализатори на швейцарската банка Credit Suisse също предупредиха, че импулсът в сингапурската икономика може да не се задържи заради високото ниво на запасите, неустойчивата сила в сектора на финансовите услуги и запазващото се слабо търсене на сингапурския износ в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 08.09.22 г.
fallback