fallback

Предстоят оптимистични новини за европейската икономика

Очаква се БВП на еврозоната да се върне към растеж за първи път от близо две години насам

08:51 | 10.08.13 г.

Възможно е да има повод за празнуване в еврозоната през следващата седмица, след като анализатори очакват официалните данни да покажат разширение на икономиката на валутния блок за първи път от 2011 г. насам през второто тримесечие.

Средната прогноза на анкетираните от CNBC икономисти показва очаквания за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в рамките на 0,2 на сто на тримесечна база. Официалните данни на Евростат, които ще бъдат публикувани на 14-ти август, ще последват спада от 0,2% през предходното тримесечие – минимално понижение, което бе разчетено като сигнал за възвръщане на оптимистичните нагласи на Стария континент. Последните три месеца, в които бе отбелязан растеж на БВП на тримесечна база в еврозоната, бяха в периода юли-септември 2011 г.

Главният икономист за Европа в Capital Economics Джонатан Лойнес заяви, че подкрепя очакванията за тримесечен растеж от 0,2% в периода април-юни в резултат на добрите данни от индустриалния бизнес.

"Това е секторът, в който най-ясно се виждат доказателства за подобрение. Индустриалните производствени данни бележат доста силен ръст и могат да спомогнат за покачване на БВП в рамките на 0,2% през второто тримесечие", посочи експертът.

Неговият колега от Nomura Силвио Перуцо сподели тезата, че оживлението в индустриалния сектор може да проправи пътя за възстановяване на еврозоната.

"Очакват ни някои приятни изненади от еврозоната през следващата седмица", отбеляза той, също прогнозирайки 0,2-процентов растеж на тримесечна база. "Предизвикателството е голямо, но в крайна сметка има някои признаци, че възстановяването може да надхвърли нашите очаквания", посочи Перуцо.

Изпълнените с надежда погледи в еврозоната отново са фокусирани върху Германия. Очакванията са валутния съюз да получи подкрепа от най-силна икономика в Европа, като Джонатан Лойнес очаква Берлин да отчете "стабилен растеж" през второто тримесечие.

Старши икономистът в ING Bank Карстен Бржески се съгласи, че БВП на еврозоната е "отново силно зависим" от най-голямата икономика на Стария континент.

Публикуваните през тази седмица данни разкриха, че индустриалното производство в Германия е нараснало с най-бързия си темп от близо две години през юни, а индустриалните поръчки през същия месец са постигнали най-големия си ръст от октомври 2012 г. насам.

Германският икономически министър заяви в петък, че икономиката на страната е нараснала "енергично" в периода между април и юни. "След забавянето на растежа през първото тримесечие на базата на много усилия ние постигнахме покачване между април и юни, наваксвайки част от негативните последици", се казва в изявление на Филип Рьослер. Министърът все пак подчерта възможността експанзията на БВП да се забави през останалата част от 2013 г.

Бржески все пак предупреди, че данните за износа и продажбите на дребно в Германия вероятно ще останат без изменение.

"В резултат на това се очаква еврозоната на практика да продължи да е в рецесия, отчитайки едва 0,1-процентов растеж през второто тримесечие. Очевидно е, че това не е възстановяване, а е просто край на твърде дългото икономическо нещастие", посочи анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
fallback