fallback

Британският търговски дефицит се сви до едногодишен минимум

Намалението е добре дошло, но дефицитът все още е твърде голям, коментират от Търговската камара на Великобритания

14:04 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търговският дефицит на Великобритания се е понижил през юни до най-ниското си ниво в последната година, предава BBC. Британската служба за национална статистика (ONS) обяви, че той е намалял до 8,1 млрд. паунда, което е спад от отчетените месец по-рано 8,7 млрд. паунда.

От ONS съобщиха също, че строителната продукция е нараснала повече през второто тримесечие, отколкото бяха предварителни прогнози.

Търговският дефицит на Обединеното кралство спрямо държавите извън Европейския съюз (ЕС) е спаднал рязко от 4 млрд. паунда през май до 2,6 млрд. паунда през юни, оставайки значително под прогнозите на повечето анализатори за леко понижение до 3,8 млрд. паунда.

Великобритания традиционно внася повече стоки от други страни, отколкото изнася. Същевременно точно обратен тренд се наблюдава при услугите. На фона на тези тенденции цялостният дефицит във външнотърговските взаимоотношения на страната, в това число стоките и услугите, е спаднал до 1,55 млрд. долара – най-ниският резултат от януари насам.

През трите месеца до юни обемът на износа е нараснал с 5,9%, или близо два пъти по-бързо от нарастването на вноса.

"Положителните данни за търговията подкрепят нашето виждане, че производственият сектор ще набира скорост и ще бъде източник на растеж за икономиката на Великобритания през следващите години", заяви Рейчъл Петигрю, старши икономист в Engineering Employers' Federation.

Търговската камара на Великобритания (British Chambers of Commerce - BCC) заяви, че намаляването на търговския дефицит е "добре дошло", но добави, че дефицитът "все още е твърде голям".

"Ние не напредваме достатъчно във възстановяването на баланса на нашата икономика що се отнася до нетния износ", каза Дейвид Кърн, главен икономист в BCC.

"Последните ни проучвания показват огромен неизползван потенциал сред британските износители, особено в сектора на услугите. Разгръщане на този потенциал ще ни помогне да осигурим устойчиво възстановяване", добави още той.

Друго проучване на ONS показа, че строителната продукция във Великобритания се е увеличила с 1,4% през трите месеца до края на юни в сравнение с предишната прогноза за ръст от 0,9%.

По-рано през седмицата пък стана ясно, че промишленото производство е нараснало през юни с най-висок темп от края на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
fallback