fallback

Германският износ се върна към растеж през юни

Той е движен от две противоположни тенденции: възстановяването в САЩ и Великобритания и забавянето на развиващите се икономики

12:15 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският износ е постигнал леко възстановяване през юни след резкия спад месец по-рано, сочат публикуваните в четвъртък официални данни. Въпреки това опасенията относно външната търговия на най-голямата икономика в еврозоната остават на фона на застоя на търсенето на Стария континент и по-слабите перспективи пред икономиката на Китай, пише MarketWatch.

Износът на стоки от Германия е нараснал с 0,6 на сто през юни спрямо май. На годишна база обаче индикаторът бележи отстъпление с 2,1%, показват данните на Федералния статистически офис Destatis.

Експортът, който традиционно е основен двигател на растежа на най-голямата икономика в Европа, намалява с 0,6% в периода януари-юни в сравнение със същия период година по-рано. Износът от цялата еврозона пък се смъква с 3,1 на сто на годишна база.

"Бъдещето на германския износ ще се определя от две противоположни тенденции: възстановяването в САЩ и Великобритания и забавянето на развиващите се икономики", каза икономистът в ING Bank Карстен Бржески.

Междувременно вносът в Германия спадна за първи път от четири месеца насам. Импортът на стоки през юни се е понижил с 0,8% на месечна база и с 1,2 на сто спрямо година по-рано.

Разнопосочните данни за импорта и експорта в Германия повишиха търговския излишък на страната до 15,7 млрд. евро през юни спрямо ревизираните 14,6 млрд. евро през май. Резултатът изненада приятно повечето експерти, които очакваха покачване до 15,1 млрд. евро през шестия месец на годината.

Излишъкът по текущата сметка за юни също надхвърли очакванията. Индикаторът нарасна до 17,3 млрд. евро през юни в сравнение с 11,2 млрд. евро месец по-рано, надскачайки прогнозите на експертите за ръст до 16 млрд. евро. Въпреки това резултатът остана под отчетените година по-рано 19,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
fallback