fallback

Въшнотърговските данни на Китай за юли надхвърлиха очакванията

Официалните правителствени данни показаха по-силни от очакваното ръстове както при износа, така и при вноса

09:53 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай отчeтe много по-добри от очакванoтo външнотърговски резултати за юли, отбелязвайки рязко възстановяване от предходния месец, съобщава MarketWatch.

Износът от втората по сила икономика в света през юли е нараснал с 5,1 на сто спрямо година по-рано на фона на отчетения предходния месец спад от 3,1%, според официалните правителствени данни. Вносът, който отбеляза отстъпление с 0,7% през юни, пък е скочил с 10,9% през седмия месец на годината.

Резултатите надхвърлиха очакванията на анкетираните от Thompson Reuters икономисти за 2,8-процентов ръст на износа и 1,3-процентово покачване при вноса.

В резултат на данните външнотърговският излишък на Китай се е свил до 17,80 млрд. долара, което е чувствителен спад от отчетените през юни 27,13 млрд. долара. Анкетираните от Dow Jones Newswires експерти прогнозираха резултат в рамките на 27,2 млрд. долара.

"Резултатите са много по-добри, отколкото пазарите очакваха. Фактът, че износът е много по-силен ще спомогне за данните за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие", коментира стратегът в Kim Eng Securities Андрю Съливан.

Икономистите от Bank of America Merrill Lynch също разчетоха данните с особен оптимизъм, добавяйки, че "притесненията за отлив на капитали от Китай може би са прекалени".

"Докато растежът на износа е сигнал за подобрение на външното търсене, то покачването при вноса показва, че и вътрешното търсене се възстановява", отбелязват експертите.

Китайските правителствени данни като цяло са разглеждани с особен скептицизъм от повечето външни анализатори, като с особена сила това важи именно за външнотърговската статистика, поради политически причини.

"Данните за търговията на Китай през юли вероятно са леко завишени, докато за юни – понижени. Истината може би е някъде по средата", коментира в Twitter главният икономист в AMP Capital Шейн Оливър.

Правителственият доклад показа, че износът на електроника, който съставлява близо 25% от целия експорт, е скочил с 11,3 на сто на годишна база. При износа на облекла пък е отчетено покачване с 13,9% в сравнение с юли 2012 г.

Що се отнася до вноса, данните за суровия петрол показват ръст от близо 20%, докато импортът на желязната руда е скочил с 27 на сто спрямо годината по-рано.

В резултат на данните китайските фондови пазари отбелязват леки покачвани в късната търговия на азиатския континент. Към 9:30 часа българско време Shanghai Composite добавя 0,2 на сто, докато в Хонконг Hang Seng е нагоре с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 28.08.22 г.
fallback