fallback

Индустриалното производство в Германия с неочакван ръст през юни

Кризата бавно се отдръпва, очакваме постепенно възстановяване до края на годината, коментира икономист

16:17 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Индустриалното производство в Германия се разшири през юни, увеличавайки признаците, че ръстът в най-голямата икономика в Европейския съюз се е ускорил през второто тримесечие, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на германското министерство на икономиката.

Индустриалното производство е нараснало с 2,4% на месечна база дори спрямо коригирания в посока на подобрение спад от 0,8% през май при първоначално обявено свиване от 1%. Това е и най-силното регистирано темпо на ръст от юли 2011 г.

Очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за разширяване на германското индустриално производство с едва 0,3%. На годишна база увеличението е с 2% след корекция за броя работни дни, докато експертите предвиждаха спад от 0,3%.

„Индустриалното производство премина през слабия си етап“, се изтъква в съобщението на министерството. „Последните индикатори за доверието ясно сочат положителен напредък в производството“, добавят от ведомството.

През юни германското промишлено производство е нараснало с 2,2%, като в сектора на средствата за производство е отчетен скок от 4,1%, става ясно от публикуваните днес данни. Строителството се е разширило с 1,6%, докато производството на електроенергия е нараснало с 5%.

От министерството вчера обявиха, че фабричните поръчки през юни са нараснали с 3,8%, най-бързото темпо от 8 месеца, подкрепени отчасти от договорите, сключени на авиоизложението в Париж. Поръчките за средства за производство от държави-членки на еврозоната обаче са скочили с 20,2% - най-високото постижение от юни 2007 г.

Германия се облагодетелства от зараждащото се възстановяване в еврозоната, която е неин основен търговски партньор – по данни на Федералната статистическа служба 69% от германския износ през 2012 г. е заминал за европейски държави. Производството в еврозоната през миналия месец се разшири за пръв път от година и половина, стана ясно от проучване на базирания в Лондон институт Markit.

„Кризата бавно се отдръпва“, заяви Тило Хайдрих, икономист във филиала на Deutsche Postbank AG в Бон. „Силните икономически данни следват масовото подобрение на доверието. Това подкрепя постепенното икономическо възстановяване, което очакваме в Германия и еврозоната през останалата част от годината“, добави той.

Икономическият растеж се ускори и в САЩ, където през 2012 г. Германия е доставила 12% от изнесените от страната стоки. През второто тримесечие американската икономика се е разширила с 1,7% на приравнена към годишна основа база при ръст от 1,1% през първото, съобщиха на 31 юли от министерството на търговията на САЩ.

„Хвърляйки поглед към втората половина на тази година, смятаме, че общият положителният импулс ще продължи“, заяви Андреас Реес, главен икономист за германия в мюнхенския филиал на UniCredit Bank AG. „Увеличаващите се насрещни ветрове от Китай ще бъдат компенсирани от тласъка от САЩ и особено от еврозоната, както сочат последните проучвания на бизнес доверието и силните макроикономически данни“, добави той.

Китай, който е трети търговски партньор на Германия, отчита забавяне на ръста през последните 2 тримесечия.

Друг предупредителен сигнал идва от германската централна банка, която през миналия месец, обяви, че вижда признаци на забавяне за икономиката на страната след „силно“ разширяване през второто тримесечие. През юни финансовата институция понижи прогнозата си за растежа на германската икономика през 2013 г. до 0,3% от предвижданите дотогава 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
fallback