fallback

HSBC: Производството на развиващите се пазари се сви през юли

Активността в сектора на услугите е в застой и комбинацията от двата фактора ще доведе до по-слаб пазар на труда, смята анализатор

10:38 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Бизнес активността в развиващите се икономики през юли се е свила за пръв път от април 2009 г. благодарение главно на спада в производството, докато активността в сектора на услугите е била в застой, става ясно от проучване на британската банка HSBC, цитирано от Ройтерс.

Изследването разкрива нарастващата разлика между активността в развитите страни и развиващите се икономики и предизвиква съмнения за перспективите за устойчиво световно икономическо възстановяване от финансовата криза, смятат от американската агенция.

Съвкупният индекс Emerging Markets на HSBC за услугите и производството се е понижил до 49,4 пункта през юли от 50,6 пункта през юни, падайки под границата от 50,0 пункта, разделяща разширяването на бизнес активността от нейното свиване.

Проучването е направено с участието на 7 500 мениджъри по доставките от 16 развиващи се пазара, а индексът е съставен и с използването на данни, предоставени от базирания в Лондон институт Markit.

„Развиващите се пазари все още не усещат помощта от стабилизиращото се търсене в САЩ, Европа и Япония“, заяви Фредерик Нойман, директор на отдела за икономически изследвания в Азия в HSBC. „Основният риск за развиващите се пазари в момента е, че цикличният спад в производството и по-слабата активност в сектора на услугите в крайна сметка ще доведат до по-слаб пазар на труда“, добави той.

Заетостта на развиващите се пазари като цяло е останала без промяна засега, докато инфлационният натиск е отслабнал.

Производството се е свило и в 4-те най-големи развиващи се икономики – Бразилия, Китай, Русия и Индия. Новите поръчки също регистрират първия си спад от над 4 години, като Китай, Индия и Бразилия са получили по-малко заявки през юли, а Русия отчита най-слабия им ръст от близо 3 години.

Очакванията на бизнеса обаче показват известни признаци на възстановяване, като подиндексът на HSBC за бъдещото производство на развиващите се пазари се е оттласнал леко от дъното, достигнато през юни, но е вторият най-слаб резултат за последните 16 месеца.

Докато бизнес очакванията в сектора на услугите отчитат леко повишение през юли, в производството доверието намалява за пети пореден месец, посочват от британската банка. Сред 4-те големи развиващи се икономики то е най-слабо в Китай, чиято икономика, втора по големина в света, се очаква да се разшири през тази година с най-слабото темпо от 1990 г. насам заради слабото външно и вътрешно търсене, натежало върху производството. Освен това страната е свидетел на спад на инвестициите, което допълнително задържа растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 10.09.22 г.
fallback