fallback

Разочароващите данни за заетостта в САЩ смъкнаха курса на долара

Положителен сигнал за щатската икономика бе единствено спада на безработицата до 4,5-годишен минимум

08:52 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Доларът приключи последната сесия за миналата седмица с отстъпления спрямо основните си конкуренти, след като по-слабите от прогнозираното данни за заетостта в САЩ понижиха очакванията, че Федералният резерв ще започне поетапно свиване на месечната си програма за изкупуване на активи по-късно през годината.

В петък щатското Министерство на труда обяви, че икономиката е генерирала 162 000 работни места през юли, или с 18 000 под прогнозите на повечето експерти. Резултатите за юни пък бяха ревизирани в посока надолу до 188 000 от предварителните оценки за 195 000.

Положителен сигнал бе единствено спада на безработицата, която се е смъкнала до 7,4 на сто в сравнение с 7,6% през юни.

Данните дойдоха на фона на нарастваща несигурност за бъдещето на програмата за стимулиране на американската централна банка. В сряда Фед оповести, че ще продължи своите месечни покупки на ДЦК и други активи в размер на 85 млрд. долара, оставяйки множество въпросителни пред анализаторите и инвеститорите относно дългосрочните си планове спрямо количествените улеснения.

Еврото поскъпна до сесиен връх от 1,3294 спрямо долара в петък преди да се установи на ниво от 1,3280. Дневният ръст бе с 0,55%, докато на седмична база валутната двойка остана почти без изменение. Новата седмица започна без резки движения и двойката се задържа на нивото си от петък.

Единната европейска валута изгуби позиции спрямо зелените пари в четвъртък, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) задържа без промяна текущата си монетарна политика, запазвайки нивото на основните си лихвени проценти. По време на официалната си пресконференция след срещата на върха на ЕЦБ президентът на банката Марио Драги заяви, че паричната политика на съюза ще остане гъвкава "за продължителен период от време".

Доларът загуби повече от 1% спрямо паунда в петък, като GBP/USD нарасна до сесиен връх от 1,5308, за да се установи по-късно на 1,5292 при дневно покачване от 1,14 на сто. На седмична база и тази валутна двойка остана почти без изменение.

Английската централна банка (АЦБ) също остави основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,5% в четвъртък. Централните банкери задържаха и обема на изкупуваните активи непроменен при второто заседание, председателствано от новия гуверньор Марк Карни.

Щатските пари паднаха до 98,67 спрямо йената след разочароващия доклад за работните места, установявайки се впоследствие на ниво от 98,96 при спад за деня от 0,59 на сто. Въпреки загубите от петък, доларът все пак приключи седмицата с печалба от 0,66% спрямо японската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 08.09.22 г.
fallback