fallback

Инфлацията в еврозоната през юли остава без промяна на годишна база

Първоначалната оценка на Евростат сочи, че темпото на ръст на потребителските цени се запазва на нивото от юни - 1,6%

13:50 | 31.07.13 г.

Инфлацията в еврозоната на годишна база се очаква да запази нивото си от 1,6% и през този месец, след като през юни бе отчетена същата степен на повишаване на потребителските цени, сочи предварителната оценка на Евростат, статистическата агенция на Европейския съюз (ЕС).

През юли 2012 г. инфлацията в еврозоната бе 2,4%, припомнят от Евростат.

От основните компоненти в ръста на потребителските цени през юли най-много са поскъпнали храните, алкохолът и тютюневите изделия  – с 3,5% при ръст от 3,2% през миналия месец.

Енергоносителите през настоящия месец са запазили темпото на повишаване на цените на годишна база с ръст от 1,6% спрямо юни. Същата е ситуацията и при услугите, но там поскъпването на годишна база е от 1,4% през настоящия и миналия месец.

При индустриалните стоки извън енергоносителите се наблюдава забавяне на инфлацията – цените им са нараснали с 0,4% през юли на годишна база след отчетените 0,7% през юни, отбелязват от статистическата агенция.

Услугите са с най-голяма тежест при изчисляването на потребителската инфлация с 42,3% от индивидуалните потребителски разходи, следвани от индустриалните стоки, с изключение на енергоносителите, с 27,4%.

Хранителните стоки, алкохолът и тютюневите изделия са с тежест от 19,4% в общото изчисление, докато енергоносителите имат дял от 11%. Последните две групи съвместно имат тежест от около 30% в изчисляването на процента на потребителската инфлация, но могат да окажат значително влияние, тъй като цените им варират в по-голяма степен от тази на останалите компоненти.

Пълните данни за хармонизираните индекси на потребителските цени в еврозоната и Европейския съюз като цяло през юли ще бъдат публикувани на 16 август. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
fallback