fallback

Рублата продължава да губи позиции

За това допринасят мерките на руската централна банка за понижаване цената на финансирането и спадналата цена на петрола

13:09 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рублата се насочи към най-дългата си губеща серия от юни 2012 г., след като Руската централна банка предприе нови мерки за понижаване цената на финансирането, а цената на петрола спадна, предава Bloomberg.

Валутата на най-големия износител на петрол в света губи позиции спрямо долара в шести пореден ден, смъквайки се с 0,3% до 32,88 рубли за долар. В сравнение с еврото руските пари губият 0,2 на сто до 43,64 рубли за евро.

Централната банка на Русия започна днес за първи път приемане на нетъргуеми пазарно активи като обезпечение за едногодишните заеми. Най-големите кредитори в страната пък изразиха готовност да усвоят всичките кредити на стойност 500 млрд. рубли, които се предлагат, според OAO Rosbank и VTB Capital.

"Рублата ще продължи да бъде под натиск в началото на седмицата вследствие на очакванията за засилване на количествените улеснения от страна на централната банка", заяви Антон Захаров, валутен и пазарен анализатор в OAO Promsbyazbank в Москва. "Спадът на цената на суровия петрол също поставя под натиск валутата", каза още Захаров.

По думите му рублата ще продължи да отслабва през тази седмица, стигайки до ниво от 33,37 за един долар.

Елвира Набиулина, която пое контрола върху централната банка на 24-ти юни, е привърженик на предлагането на евтини и дългосрочни стимули за банките с цел подпомагане на растежа на националната икономика. Руската централна банка задържа основните си лихвени проценти без промяна за десети пореден месец. Очакванията на банкерите са инфлацията да се понижи в рамките на целевия диапазон от 5-6 на сто.

Доходността на деноминираните в рубли правителствени облигации OFZ с падеж през януари 2023 г. остава стабилна на ниво от 7,37 на сто.

Междувременно публикуван на 26-ти юли доклад на базираната в Москва централна банка показа, че деноминираните в рубли ДЦК са близо 30% собственост на чужденци, което е и средната стойност за развивващите се пазарикоито достигат до новите пазари. Процентът през февруари бе 21 на сто, а през юли 2012 г. - 7 на сто. В тази връзка съвместен екип на Руската централна банка и финансовото министерство планира започването на превантивен мониторинг върху чуждестранната собственост на OFZ с цел намаляване на потенциалните рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 07.09.22 г.
fallback