fallback

Икономическият растеж в Русия се е ускорил леко през второто тримесечие

Оценката е на министерството на икономическото развитие, което през август може да преразгледа и прогнозата си за ръста на БВП за годината

18:53 | 19.07.13 г.

Ръстът на брутния вътрешен продукт в Русия през второто тримесечие се е ускорил до 1,9% на годишна база от 1,6% през първото тримесечие, съобщи заместник-министърът на икономическото развитие на страната Андрей Клепач, цитиран от агенция Прайм.

„Първото тримесечие Росстат оцени на 1,6%. През второто според нашата оценка се получава 1,9% на годишна база“, каза Клепач.

За първите 6 месеца на годината икономическият растеж се е забавил до 1,7%, а само през юни – до 1,5%, отново на годишна база, сочат данни на министерството.

Според заместник-министъра причините за слабата динамика на руския брутен вътрешен продукт през първата половина на годината са свързани с неблагоприятните данни за износа, който през първото тримесечие се сви, а през второто е близко до стагнация.

Той добави, че практическият спад на инвестициите също се е отразил неблагоприятно на крайния резултат.

Клепач съобщи също, че в края на август министерството на икономическото развитие може да преразгледа прогнозата си за ръста на БВП за 2013 г., която в момента е 2,4%. „Нека изчакаме края на август“, отговори той на запитване кога може да се очаква промяна на прогнозата.

По думите му основанията на министерството са, че второто полугодие на 2013 г. и по-конкретно третото тримесечие ще се окаже по-силно по отношение на икономическия растеж, отколкото първото.

Клепач заяви също, че министерството възнамерява са повиши прогнозата си за отлива на капитал през тази година , която в момента е за 30 млрд. долара, а като работна версия се разглежда показател от 50 млрд. долара.

Той отбеляза, че инвестициите в основен капитал в Русия през юни са намалели с 3,7% на годишна база, а след сезонно изглаждане – с 2,4%, докато за първите 6 месеца на годината като цяло спадът е от едва 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 10.09.22 г.
fallback