fallback

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ паднаха до 4-месечно дъно

Данните са съвместими с умерен ръст на работните места, коментира икономист

17:08 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ се понижиха рязко през миналата седмица, достигайки най-ниското си ниво от 4 месеца, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Според агенцията това е пореден положителен сигнал за американския пазар на труда, който може да подкрепи очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще свие програмите си за монетарни стимули още преди края на годината.

Молбите са намалели с 24 000 до сезонно изгладените 334 000 при очакван от анализаторите спад до 345 000. Данните за предходната седмица също бяха коригирани в посока на понижение до 358 000 спрямо първоначално обявените 360 000 молби.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от повечето специалисти за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда в САЩ, отчита понижение с 5 250 молби.

„Всичко това е съвместимо с умерен ръст на работните места“, заяви Скот Браун, главен икономист в Raymond James в Сейнт Питърсбърг, щата Флорида.

Данните предполагат, че пазарът на труда в САЩ устоява на изтичането на срока на действие на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-старши и на съкращенията във Федералния бюджет, които изглежда са натежали сериозно върху икономическия растеж през първата половина на годината.

Броят на американците, продължаващи да получават помощи за безработни след първата седмица по редовни държавни програми, обаче е нараснал с 91 000 до 3,1 млн. души през работната седмица, приключила на 6 юли.

От Ройтерс припомнят, че молбите за помощи за безработни може да се колебаят в по-широки граници през юли, тъй като много заводи спират производство с цел модернизация на процесите, а за правителството на САЩ е трудно да прецизира сезонните корекции, тъй като престоите са различни всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
fallback