fallback

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната намаля през май

Той обаче остава на високо ниво от 19,6 млрд. евро, а при стоките е достигнал рекордните 18,1 млрд. евро

13:22 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Излишъкът по текущата сметка на държавите-членки на еврозоната се е понижил през май, но остава на високо ниво, сочат данни на Европейската централна банка, цитирани от MarketWatch.

Излишъкът в 17-те държави, споделящи общата валута, е намалял до 19,6 млрд. евро през май спрямо сериозно коригираните в посока на повишение данни до 23,8 млрд. евро през предходния месец. Първоначалните данни за април бяха за излишък по текущата сметка от 19,5 млрд. евро.

Данните са със сезонна корекция и вземат под внимание броя на работните дни във всеки месец.

През май еврозоната регистрира рекорден излишък от 18,1 млрд. евро при стоките, което предполага, че износът силно надхвърля вноса.

Политиките на строги икономии принудиха много държави от валутния съюз да предприемат резки съкращения на разходите в публичните си бюджети, оказвайки натиск върху заплащането, което се е отразило на продажбите на дребно на вносните стоки. Продажбите на дребно в еврозоната като цяло през май обаче са се повишили с 1% при положение, че за същия месец на 2012 г. бе отчетен спад от 0,1%.

Същевременно износителите са се опитали да контролират ръста на цените на своите продукти, което ги е направило по-конкурентни в международен план. Италия например публикува вчера данните за текущата си сметка за май, които показаха излишък от 852 млн. евро спрямо дефицит от 1,2 млрд. евро за същия месец през 2012 г., отдавайки благоприятния резултат на външнотърговския излишък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:35 | 28.08.22 г.
fallback