fallback

Износът от еврозоната през май се е свил с 2,3%

Tърговският излишък през петия месец на годината е бил 15,2 млрд. евро в сравнение с 6,6 млрд. евро година по-рано

14:47 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Както износът, така и вносът в 17-те страни от еврозоната са се свили през май, предава MarketWatch. Пониженията са поредният сигнал, че икономиката на валутния съюз е на път да отбележи седмото си поредно тримесечие на спад.

Европейската статистическа агенция Евростат обяви във вторник, че износът от еврозоната към останалата част на света е спаднал с 2,3% спрямо април, докато понижението при вноса е било 2,2 на сто. Месецът е вторият пореден, в който износът отчита рязко отстъпление.

Икономиката на еврозоната се сви през първото тримесечие на годината на фона на постоянно намаляващия износ. Очаква се Евростат да пусне първата си оценка за брутния вътрешен продукт на единния валутен блок през трите месеца до юни в средата на август. Въпреки това, множество бизнес проучвания и анализи на икономическите данни показват възможността за нов спад.

През изминалата седмица Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че очаква икономиката на валутния съюз да се свие с 0,6 на сто през тази година преди да отбележи ръст от 0,9% през 2014 г. От Фонда също така призоваха Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали основните си лихвени проценти, както и да използва и други инструменти за стимулиране на кредитирането.

Данните на Евростат показват още, че търговският излишък през петия месец на годината е бил 15,2 млрд. евро в сравнение с 6,6 млрд. евро, отчетени година по-рано. Спрямо предходния месец пък повишението е с 1,1 млрд. евро. Сезонно коригираният търговски излишък пък се е понижил до 14,6 млрд. евро спрямо 15,2 млрд. през април.

Годишният темп на инфлацията във валутната зона се е покачил до 1,6% през юни в сравнение с 1,4% през май. Резултатът е в съответствие с предварителните оценки и очаквания на водещите икономисти.

Годишният темп остава под целта на ЕЦБ от малко под 2%. Анализатори изтъкват, че това дава възможност на централните банкери да предприемат допълнителни мерки за стимулиране на западащата икономика.

Междувременно инфлацията във Великобритания се е ускорила отново през юни в резултат на по-високите цени на горивата, дрехите и обувките. Индексът на потребителските цени е нараснал с годишен темп от 2,9% през юни в сравнение с 2,7% през май. Ръстът остана под очакванията на водещите експерти за скок от 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
fallback