fallback

Доларът отстъпи, въпреки повишенията в петък

Общото понижение на седмична база бе породено от изявлението на Бен Бернанке в сряда

09:11 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Създател

Доларът възстанови леко позициите си спрямо останалите основни валути в петък. Понижението в предните дни бе породено най-вече от изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке относно бъдещата монетарна политика на щатската централна банка.

Еврото поевтиня спрямо щатските пари в петъчната търговия. Двойката EUR/USD изгуби 0,21 на сто, установявайки се ниво от 1,3068, но приключвайки седмицата с общ ръст от 1,62%.

Единната европейска валута попадна под натиск, след като рейтинговата агенция Fitch понижи в петък рейтинга на Франция от максималното ниво "ААА" до "АА+", позовавайки се на нарастващия държавния дълг и на влошените перспективи за икономическия растеж.

Доларът поскъпна и спрямо паунда и йената. GBP/USD се смъкна с 0,51 на сто 1,5107 в края на петъчната търговия, докато USD/JPY бе нагоре с 0,28% до 99,25. Както британската, така и японската валута обаче завършиха седмицата с ръстове спрямо зелените пари, съответно от 1,16% и 1,68 на сто.

Щатската валута падна рязко в сряда, след като Бен Бернанке заяви, че Фед ще продължи да поддържа гъвкава парична политика в обозримото бъдеще, позовавайки се ниските нива на инфлация и на високата безработица.

Председателят на американската централна банка увери, че лихвените проценти няма да нараснат, докато безработицата в САЩ не достигне 6,5%.

Коментарите дойдоха, след като протоколът от срещата на Фед на 18-19 юни показа, че централните банкери остават разделени по въпроса кога да започне поетапното намаляване на 85-милиардната месечна програма за изкупуване на активи.

Оповестените в петък статистически данни показаха, че потребителското доверие в САЩ се понижава през юли. Изготвяният от Мичиганския университет и Ройтерс индекс се смъква до 83,9 пункта спрямо 84,1 пункта през юни. За сравнение, водещите анализатори очакваха ръст до 85,0 пункта.

Междувременно австралийският долар падна до 3-годишно дъно в спрямо зелените пари в петък на фона на опасенията за забавяне на растежа в Китай. AUD/USD удари сесийно дъно от 0,8999 – най-ниският резултат от септември 2010 г. Двойката все пак се установи на ниво от 0,9050, отбелязвайки дневен и седмичен спад от съответно 1,52% и 0,77 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 11.09.22 г.
fallback