fallback

Излишъкът в бюджета на САЩ през юни е най-високият от 5 години

За първите 9 месеца на финансовата година бюджетният дефицит отбелязва спад от 44% на годишна база

10:19 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Американското правителство обяви бюджетен излишък от 116,5 млрд. долара за юни - най-високият за последните 5 години, съобщи BBC. През юни 2012 г. американският бюджет бе на дефицит от 60 млрд. долара.

Подобряването на американската икономика се е отразило в по-високи от очакваните данъчни приходи. Правителствените разходи пък спаднаха с 47% заради пакета бюджетни съкращения от началото на март и изтичането на срока на данъчни облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши от началото на януари.

Одържавените ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, които до 2008 г. бяха публична собственост, направиха преводи на средства към правителството на стойност 66,3 млрд. долара.

За първите 9 месеца на финансовата година, приключваща на 30 септември, бюджетният дефицит на САЩ отбелязва спад от 44% на годишна база до 510 млрд. долара, съобщи Интерфакс.

Въпреки силния месец от Бюджетната служба към Конгреса на САЩ прогнозират, че за финансовата година бюджетният дефицит ще достигне 670 млрд. долара.

Очакванията за дефицит означават, че правителството през есента отново ще достигне тавана на дълга, който законодателството му разрешава да вземе. Тогава президентската администрация ще трябва да получи одобрение от Конгреса, за да повиши тавана, което често се използва от Републиканската партия, контролираща Камарата на депутатите, като повод за преговори за допълнителни съкращения на разходите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
fallback