fallback

ЯЦБ понижи прогнозите си за ръста на БВП и инфлацията

Централните банкери оставиха без промяна монетарната си политика, запазвайки основния лихвен процент

14:06 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японската централна банка (ЯЦБ) остави без промяна монетарната си политика в четвъртък, като намали перспективите пред икономиката на страната спрямо прогнозите си от април.

Средната прогноза на централната банка за базисната инфлация за приключващата през март 2014 г. фискална година бе понижена с 0,1 процентен пункт до 0,6%. Очакваният ръст на БВП пък бе снижен до 2,8 на сто в сравнение с прогнозата от април за 2,9%, съобщава MarketWatch.

Индексът на потребителските цени за фискалната 2014-15 г. от своя страна се очаква да нарасне с 3,3%, което е спад от прогнозата през април от 3,4 на сто. Растежът пък бе коригиран до 1,3% спрямо предишната прогноза за 1,4 на сто.

ЯЦБ представи също така прогноза за инфлацията, изключвайки ефектите от планираното увеличение на данъка върху продажбите. Централните банкери очакват ръст за фискалната 2014 г. в рамките на 1,3%.

Заложеното покачване на данъка ще се състои на два етапа – през април 2014 г. и през октомври 2015 г., съответно до 8% и до 10%.

Въпреки това централните банкери обявиха, че националната икономика "започва да се възстановява умерено" след изявлението през юни, че "вече се възстановява". Що се отнася до износа от ЯЦБ заявиха, че "се е възстановил", след като през миналия месец го определиха като "започващ да се възстановява".

"Разбира се, ние виждаме някои данни, показващи, че икономиката се подобрява постепенно. Логично е ЯЦБ да повиши своите оценки", отбеляза Йоджи Такеда, ръководител на отдела за азиатски акции в хонконгския филиал на RBC Investment Management Ltd.

От ЯЦБ намалиха минимално прогнозите за инфлацията и за брутния вътрешен продукт, отбелязвайки, че те са "до голяма степен в съответствие с предвижданията от април".

Запазването на размера на монетарните стимули от страна на японските централни банкери бе очаквано от анализаторите на фона на предприетите агресивни мерки след заседанието на ЯЦБ през април.

Йената отбелязва ръст след решението, като двойката USD/JPY се търгува с понижение от 0,48% до 99,22. Спадът на щатските пари е продиктуван и от речта на председателя на Фед Бен Бернанке. Той обяви, че централната банка ще запази текущата си гъвкава монетарна политика, дори и ако националната икономика продължи с възстановяването си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 07.09.22 г.
fallback