fallback

Доларът пропадна след речта на Бернанке

Шефът на Фед обяви, че силно гъвкавата парична политика в обозримо бъдеще е това, което е необходимо на американската икономика

09:16 | 11.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Щатският долар се търгува със значителни понижения спрямо почти всички основни валути. Спадовете са породени от речта на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който обяви, че „силно гъвкавата парична политика в обозримо бъдеще е това, което е необходимо“ на американската икономика.

Доларовият индекс ICE, които отчита представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни конкурентни валути, се смъква с 1,65 на сто до 82,81 пункта спрямо 84,23 пункта преди изявлението на Бернанке.

Доларът отчете чувствително понижение спрямо еврото, като двойката EUR/USD се повишава с 1,19 на сто до 1,3136 след оповестяването на доклада на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) от срещата ѝ на 18-19 юни, както и след последвалата по-късно реч на председателя на Фед.

"Много членове посочиха, че се изисква по-нататъшно подобряване на перспективите за пазара на труда преди да стане подходящо да се забави темпото на изкупуване на активи", се посочва в доклада. "Някои добавиха, че те биха искали да видят повече доказателства, че очакваното ускоряване на икономическата активност ще се случи, преди да се намали темпото на изкупуване на активи."

Значително движение в последните дни отбеляза двойката GBP/USD. Паундът спадна до най-ниското си от юни 2010 г. спрямо долара във вторник. Неочаквано слабите данни за производствената активност във Великобритания увеличиха вероятността от допълнително улесняване на монетарните стимули от страна на Английската централна банка. Въпреки това британската валута постига ръст от 0,87% до 1,5146 спрямо зелените пари в търговията в четвъртък.

Доларът се търгува с понижение и спрямо японските пари, смъквайки се под психологическата граница от 100 йени. USD/JPY е надолу с 1,12 на сто до 98,58, след като статистическите данни показаха ръст от 10,5% в поръчките за основни машини в Япония през май след 8,8-процентовия спад през април. Водещите икономисти очакваха ръст от едва 1,3 на сто.

Зелените пари пропадат и спрямо швейцарския франк. USD/CHF отбелязва спад с 1,45% на сто до 0,9447. Двойката USD/CAD също е надолу – с 1,45% до 0,9447, след като щатската Администрация за енергийна информация (EIA) оповести, че запасите на суров петрол WTI са намалели с 9,9 млн. барела през седмицата до 5 юли. Очакванията на експертите бяха за спад от 3,3 млн. барела.

Щатските пари се търгуват с понижения и спрямо своите новозеландски и австралийски съименници. „Кивито“ бележи ръст от 1,40% до 0,7946, докато „Австралиеца“ е нагоре с 1,18 на сто до 0,9282 американски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
fallback