fallback

Важността на кредитната експанзия в Китай

Очакваният ефект върху кредитния портфейл на Китай варира в широки граници

11:53 | 08.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основният фокус в последните дни е насочен към кредитната експанзия в Китай, а не толкова върху икономическия растеж. Проучване на Bloomberg сред китайските икономисти, цитирано от Bulgaria On Air, показа доста разнопосочни мнения.

Очакваният ефект върху кредитния портфейл на Китай варира в широки граници - от 20 млрд. до близо 3 трлн. юана. Най-песимистичната прогноза за тези 3 трлн. юана, или около половин трлн. щатски долара, идва от Societe Generale. Средната прогноза обаче, е че кредитният ръст ще се забави с около 750 млрд. юана, което представлява сума, равна на виетнамската икономика например. Някои експерти обаче са на мнение, че кредитната криза от миналия месец е била просто еднократно събитие.

Въпросът обаче е дали банките са си взели поука и коя част от кредитния портфейл ще бъде най-засегната - спекулативното кредитиране или това за малките и средните фирми, което наистина би оказало негативен ефект върху икономиката.

Според някои анализатори един от основните катализатори са били данните за силния кредитен ръст през май, който беше много по-висок от очакванията на Китайската централна банка. В резултат институцията направи опит да "охлади" междубанковия пазар, но това доведе до наистина остро свиване на междубанковото кредитиране и до рекордни нива на лихвените проценти. Това уплаши пазарните участници и им припомни кризата от 2008 г. Въпреки това те са в очакване на данните за месец юни, които ще бъдат обявени през идната седмица.

Няколко са нещата , които можем да очакваме. Най-рано в сряда ще излязат данните за банковите кредити, за общото финансиране, както и статистиката за износа. Прогнозите за банковата сфера са за ръст на кредитирането с 800 млрд. юана за юни. Те са важни, защото ще са първите данни за банковия сектор след кредитната криза от миналия месец.

На второ място е сумата на общото финансиране. Тя представлява сбор от всички източници на финансиране в китайската икономика. Прогнозата е за 1,4 трлн. юана. В тази сума влизат банковите кредити, продажбите на облигации, сенчесто банкиране и така нататък.

Данните за износа също ще бъдат ключови тази седмица. Причината, поради която са важни, е защото обикновено се наблюдава известен спад през юни. Този отлив на средства от икономиката допълнително изостри ситуацията на кредитния пазар.

Като цяло инвеститорите са в очакване на интересни данни през тази седмица, които ще дадат по-подробна картина на китайския банков сектор.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 09.09.22 г.
fallback