fallback

4 юли – Денят на независимостта на централните банки?

Посланието към паричния пазар е силно – отрицателните лихви по депозитите са твърдо на масата, твърдят икономисти

13:28 | 05.07.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) изпрати много силен сигнал към пазарите, обявявайки че ще запази ниското ниво на лихвения процент за продължителен период от време. Информацията дойде само няколко седмици след като американските им колеги заявиха публично намеренията си възможно свиване на мащабната месечна програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара.

Според експерти ЕЦБ е изненадала пазарите с последните сигнали, които говорят за възможността отрицателните лихви по депозитите отново да станат обект на дискусии сред европейските централни банкери, пише CNBS.

"След 14 години на повишена тревожност ЕЦБ реши на 4 юли, че сегашното ниво на основните лихвени проценти ще остане за дълъг период, а не е просто една от поредните стъпки", заявиха вчера икономистите от Deutsche Bank. "Посланието към паричния пазар е силно – отрицателните лихви по депозитите, които привидно бяха омаловажени през изминалия месец, са твърдо на масата", добавиха още експертите.

Икономистите от Barclays са на мнение, че има шанс за по-нататъшни действия от страна на ЕЦБ по-късно през тази година, включително смъкване на основната лихва с допълнителни 25 базови до 0,25%. "По-нататъшните действия, в това число въвеждане на отрицателна лихва по депозитите, може да предизвикат значителни рискове, като например спадове на китайските пазари", отбелязват от анализаторите от британската банка.

Само 90 минути преди оповестяването на решенията на ЕЦБ новият гуверньор на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни също наруши миролюбивия тон, заявявайки че нарастващите лихвени проценти "не са оправдани", тъй като може да застрашат макар и крехкото възстановяване на страната.

"Мисля, че това, което видяхме вчера, бе изключително важно от позицията на ЕЦБ и АЦБ. Тазгодишният 4 юли бе Денят на независимостта на централните банки", каза Роб Рени, главен валутен стратег в Westpac.

Очакванията за приключване на месечната програма за изкупуване на активи от страна на Федералния резерв тласна нагоре доходността по европейските държавни облигации през последния месец. Испанските бонове, например, скочиха до 5,16 на сто в края на юни в сравнение с 4% в началото на май.

По-късно през деня се очаква доклада за заетостта в неселскостопанския сектор на САЩ за юни. Очакванията на анкетираните от CBNS експерти са за ръст от 165 000 нови работни места на фона на 175-те хил., добавени през май.

В резултат на миролюбивата позиция на ЕЦБ Рени обяви, че препоръчва на клиентите си да заменят инвестициите си в еврото с такива в долари. Единната европейска валута удари 5-седмично дъно от 1,2284 долара късно вечерта в четвъртък, преди да се стабилизира на ниво от 1,2898 в азиатската търговска сесия в петък.

Експертът добави, че напрежението на финансовите пазари, породено от перспективата за поетапно намаляване на покупките на облигации от страна на Фед, ще бъде в центъра на дискусиите по време на предстоящата среща на Г-20 на 19-20 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 02.09.22 г.
fallback