fallback

Румъния понижи основната си лихва с 0,25 пункта до 5%

Решението е продиктувано от прогнозите за забавяне на инфлацията през втората половина на годината

16:52 | 01.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Румъния намали основния си лихвен процент за първи път от повече от година, след като централната банка в страната обяви, че инфлацията ще се забави през второто полугодие. Централната банка на Румъния (Banca Nationala a Romaniei – BNR) понижи основната лихва до рекордно ниските 5 на сто спрямо предходните 5,25%, се посочва в официално изявление на базираната в Букурещ институция.

Решението съответства на прогнозите на 11 от 16-те анкетирани от Bloomberg икономисти. Ходът на румънските централни банкери бе продиктуван от стремежа за укрепване на икономическия растеж.

"Днешното понижение на лихвения процент в Румъния вероятно ще бъде последвано от допълнително улесняване на монетарната политика на страната през следващите месеци", заяви Уилям Джаксън, анализатор в Capital Economics. "Въпреки това възможностите за агресивно разхлабване на монетарните стимули са ограничени от високите нива на задлъжнялост на страната", допълни още икономистът.

След новината леята поскъпна с 0,4% до 4,448 леи за евро. Румънската валута компенсира тазгодишните загуби, предизвикани от загрижеността на инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ ще намали програмата си за изкупуване на облигации по-рано от очакваното.

"BNR следи отблизо развитието на глобалната икономика, приспособявайки постепенно паричната си политика, така че да се постигне финансова и ценова стабилност в средносрочен план", се посочва в изявление на централната банка.

Потребителските цени в страната нараснаха с 5,3% на годишна база през май. Темпът на покачването е сходен с този от предходния месец, според данните на националния статистически институт. Целта на централните банкери е до края на годината потребителската инфлация да се върне към нива от 1,5-3,5 на сто.

Чрез понижаването на основната лихва Румъния се присъедини към другите две страни от региона – Полша и Унгария. Полската централна банка намали основния си лихвен процент до рекордно ниските 2,75% на 5 юни, като очакванията са индикаторът да бъде намален с още 0,25 на следващото заседание на 3-ти юли.

Унгария от своя страна понижи основния си лихвен процент до 4,25 на сто на 25 юни, отбелязвайки 11-ти пореден месец на спад.

Румънският брутния вътрешен продукт се покачи с 2,2% на годишна база през първото тримесечие спрямо 1,1% през предходните три месеца. Според прогнозите на BNR ръстът на БВП през тази година може да надхвърли 1,6%, ако икономическата обстановка се запази стабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
fallback