fallback

Потребителските разходи в САЩ през май са се върнали към растеж

Първоначалните молби за помощи за безработни са намалели през миналата седмица с 9 000 до сезонно изгладените 346 000

17:30 | 27.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Потребителските разходи в САЩ са се върнали към ръст през май, а първоначалните молби за помощи за безработица са намалели през миналата седмица, но подобрението и при двата показателя предполага само запазване на умерения растеж на най-голямата икономика в света, съобщи Ройтерс.

Потребителските разходи през миналия месец са нараснали с 0,3%, но данните за април бяха коригирани в посока на още по-силен спад от 0,3% вместо предварително обявените 0,2%, съобщиха от американското министерство на търговията. След корекция с инфлацията потребителските разходи са нараснали с 0,2% през май след спад от 0,1% през април.

Ръстът през май оправда напълно очакванията на анализаторите.

Потребителските разходи са в основата на 70% от икономическата активност в САЩ. Макар че темпото на харчене се е забавило от регистрираните 2,6% на годишна база през първото тримесечие, потребителите вероятно ще продължат да служат като двигател на ръста и през периода април-юни.

През май доходите са нараснали с 0,5%, отчитайки най-бързото темпо на ръст от февруари, след като през април се бяха повишили с едва 0,1%.

Домакинствата са спестявали повече през миналия месец, повишавайки нивото на спестяванията до 5-месечен връх от 3,2%.

През май и инфлацията се е ускорила, подчертавайки известно нарастване на търсенето. Ценовият подиндекс в потребителските разходи се е повишил с 0,1% през май, след като се понижаваше в продължение на 2 месеца. Същинският индекс на потребителските цени, който изключва силно волатилните цени на хранителните стоки и енергоносителите, също се е повишил с 0,1% през миналия месец, след като бе останал без промяна през април.

Първоначалните молби за помощи за безработни са намалели през миналата седмица с 9 000 до сезонно изгладените 346 000, съобщиха от американското министерство на труда.

Резултатът надхвърли минимално очакванията на анализаторите за спад на молбите до 347 000. Данните за предходната седмица пък бяха коригирани леко в посока на повишение от предварително обявените 354 000 молби.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от повечето анализатори за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, се е понижил с 2 750 молби до 345 750.

„Днешните данни запазват съвместимостта си с ниското ниво на съкращения на пазара на труда, като намеренията за наемане на нови служители показват признаци на подобрение“, пише Нийл Дъта, ръководител на отдела, отговорен за американската икономика в  Renaissance Macro Research, пред MarketWatch.

Молбите за помощи за безработни след първата седмица, едва се се понижили с 1 000 до 2,97 млн. през работната седмица, приключила на 15 юни, достигайки най-ниското си ниво от повече от месец. Средният показател за последните 4 седмици при тях сее понижил с 9 250 молби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
fallback