fallback

Безработицата в Германия с неочакван спад през юни

Регистрираните безработни са намалели с 12 хил. души, а нивото на безработицата се задържа на 6,8%

12:47 | 27.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Регистрираните безработни в Германия неочаквано са намалели през юни като доказателство, че най-голямата европейска икономика продължава да се възстановява от кризата, предаде Bloomberg.

Броят на регистрираните безработни в страната с отчитане на сезонните фактори е намалял с 12 хил. души до 2,94 млн. души, след като през май се увеличи със 17 хил. души, сочат данни на Федералната агенция по заетостта. Икономисти очакваха броят на регистрираните безработни да се увеличи с 8 хил. души.

Нивото на безработица в Германия през юни е 6,8%, като остава без промяна спрямо май, за когато безработицата е коригирана леко надолу – от 6,9% до 6,8%.

“Отчетеният ръст през май беше нещо като деформация, затова е нормално да има спад”, коментира Улрике Рондорф, икономист в Commerzbank. “Пазарът на труда като цяло се справя добре, особено като се има предвид същественото забавяне на икономиката през зимата”, допълва тя.

Икономиката на Германия се разшири със само 0,1% през първото тримесечие на годината. През април обаче индустриалното производство в страната се повиши с 1,8%  заради възстановената строителна активност, а очакванията са заради възстановяването на производствения сектор да се ускорят и темповете на възстановяване на икономиката.

В началото на този месец Bundesbank обаче занижи прогнозата си за икономическия растеж през тази година до 0,3%, а за 2014 г. - до 1,5%. Предишната ѝ прогноза беше за ръст от съответно 0,4% и 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
fallback