fallback

Цената на труда във Великобритания се повишава

По-голямата част от увеличението идва от неинфлационни фактори, като например по-високите данъци, такси и работодателски вноски към пенсиите

15:01 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на труда във Великобритания е нараснала през първото тримесечие, подчертавайки устойчивостта на инфлационния натиск въпреки оскъдния растеж на заплатите, предава Market Watch. Разходите за труд на час са се покачили с 2% през първото тримесечие в сравнение със същия период година по-рано, показва експериментален индикатор на службата за национална статистика (ONS). 

По-голямата част от увеличението идва от неинфлационни фактори, като например по-високите данъци, такси и работодателски вноски към пенсиите. Този тип разходи са нараснали с 4,3% на годишна база през първото тримесечие, докато при разходите за заплати растежът е едва 1,6%. Официалната статистика показва още, че разходите за труд растат най-бързо в текстилната индустрия.

Данните на ОNS са експериментални, което означава, че ще изисква по-нататъшна оценка за методологията от страна на експертите преди това отчитане да се превърне в официална статистика, отбелязват от службата.

Инфлацията на потребителските цени нарасна с годишен темп от 2,4% през април. Очакванията са за допълнително увеличение над заложената от Английската централна банка цел от 2% през тази година преди да последва спад под 2% от началото на 2015 г.

Данните за потребителските цени и инфлацията на цените на производител - мярка за промените в разходите на дружествата, които могат да предвещават промени в потребителските цени - ще бъдат публикувани във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 12.09.22 г.
fallback