fallback

Цените на едро в САЩ растат за пръв път от три месеца

За ръста на производствените цени допринесоха автомобилните продажби

17:21 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Автомобилните продажби на едро повлияха на производствените цени за месец май. Снимка: Ройтерс

Цените на едро в САЩ са нараснали през май за първи път в последните три месеца, подтикнати от по-високите разходи за бензин, яйца и леки автомобили.

Индексът на производствените цени се е изкачил до сезонно изгладените 0,5 на сто през миналия месец, според данните на щатското министерство на труда. Повишението е чувствително в сравнение с прогнозата на анкетираните от Market Watch експерти за ръст от 0,1%.

Рязкото покачване последва спадовете през март и април, съответно от 0,6% и 0,7 на сто, които до голяма степен бяха продиктувани от понижаващите се цени на бензина. Ценовите стойности на природния газ обаче бележат ръст през май, което доведе до повишаване на общите енергийни разходи с 1,3 на сто.

Разходите за хранителни продукти от своя страна са нараснали с 0,6% през миналия месец. Тенденциите при този показател показват постоянни ръстове и спадове в шест месеца.

Рекорден скок от 41,6 на сто, отговорен за голяма част от увеличението в разходите за храна, е отчетен при цената на пресните яйца. Стойностите на сирената и пресни плодове също бележат ръст.

Изключвайки храните и енергийните продукти, основните цени на едро са се понижили с 0,1% през петия месец на годината. Влияние върху тези стойности има основният лихвен процент, който е разглеждан от Федералния резерв като по-коректен индикатор на базовите инфлационни тенденции.

Слабият ценови натиск даде на Фед възможността за поддържане на ниски нива на лихвения процент – стратегия, основаваща се инвестирането на милиарди долари в ДЦК и ипотечни облигации.

Ниската инфлация също така предоставя на потребителите повече покупателна способност на фона на бавния растеж на заплатите от края на рецесията през 2009 г.

Междувременно промишленото производство в САЩ е останало непроменено през май, показа вторият пореден песимистичен месечен доклад на Фед в петък.

Нивото остава под прогнозите на експертите за минимален ръст от 0,1%. Производство през април е ревизирано леко нагоре до спад от 0,4 на сто спрямо първоначалната прогноза за понижение от 0,5%.

Автомобилното производство се е увеличило с 0,7% през май след свиването с 0,4 на сто в предходния месец. Изключвайки обаче този сектор, продукцията остава непроменена.

През изминалата година промишленото производство се покачи с 1,6%. Използването на производствения капацитет – индикатор, отразяващ застоя на една икономика – е намалял до 77,6% през май спрямо 77,8 на сто през април, което е под средната стойност за периода 1972-2012 г. от 80,2%.

Положителните данни избутват нагоре щатската валута спрямо еврото. EUR/USD удари 1,3299 по време на европейската търговия, което представлява спад от 0,55 на сто. Очакванията са двойката да се задържи на ниво от 1,3233 – най-ниското от 11 юни насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 02.09.22 г.
fallback