fallback

Бягство от риск на валутния пазар*

Йената поскъпва силно, доларът отстъпва в днешната търговия

09:52 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бягството от риска е основен мотив при търговията на валутния пазар днес. Сериозни понижения се забелязват в курса на щатския долар и новозеландския долар. Спрямо еврото зелените пари поевтиняват до най-ниското си ниво за последните четири месеца.

Днес еврото поскъпва с 0,35 на сто до 1,3383 EUR.USD. Вчера Евростат обяви, че индустриалното производство е нараснало с 0,4% през април в сравнение с март, което контрастираше с очакванията за спад от 0,2%. Промишленото производство се свило с 0,6% на годишна база спрямо очакванията на повечето експерти за спад от над 1 на сто. Най-рязко е движението при двойката долар/йена. Японската валута поскъпва с 2,05 на сто до 94,04 йени за долар, а на фона на това водещият индекс на борсата в Токио Nikkei 225 потъна с 6,4 на сто. Индексът е изгубил 20% от стойността си от 22 май досега, което официално го вкарва в "мечи" пазар. Доказателство за бягството от риск е и поскъпването на швейцарския франк. Днес доларът отстъпва на франка с 0,75 на сто до 0,9140 USD/CHF.

Като цяло днес доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари срещу шест основни валути, се понижава с 0,5 на сто до 80,55 пункта. Отстъпление днес записват и валутите на Нова Зеландия и Австралия.

Новозеландският долар губи близо процент от стойността си спрямо долара, след като централната банка на страната остави основния лихвен процент без промяна. „Кивито“ обаче записва рязък спад от 2,15 на сто до 74,99 йени за един новозеландски долар. Австралийският долар засега остава почти без промяна срещу американския си съименник. По-рано през нощта „австралиецът“ поскъпна след по-добри от очакваното данни за безработицата в страната, но постепенно той бе заличен. Спрямо йената обаче австралийският долар поевтинява с близо 3 на сто. *Информацията е актуална към 9:40 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
fallback