fallback

Инфлацията в Испания се ускори до 1,8% през май

От испанската статистика отдават промяната на по-високите цени на храните

12:50 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в Испания се ускори през май заради по-високите цени на храните, съобщиха от испанския национален статистически институт INE, цитирани от MarketWatch.

В окончателната си оценка за месечната инфлация INE посочва, че хармонизираният според европейските стандарти индекс на потребителските цени е нараснал с 1,8% на годишна база от 1,5% през април. Настоящите данни потвърждават предварителните, публикувани на 30 май.

На месечна база инфлацията се е ускорила с 0,1%, оставайки също без промяна с вече публикуваните стойности.

Без хармонизацията с европейските изисквания испанският индекс на потребителските цени е нараснал с 1,7% на годишна база през май след ръст от 1,4% през април, като също запазва стойностите си от предварителната оценка. На месечна база той се повишава с 0,2%, потвърждавайки данните от 30 май.

Същинската инфлация, която изключва силно волатилните цени на хранителните стоки и енергоносителите, се е ускорила до 2% през май, отлепяйки се от 8-месечното дъно от 1,9%, достигнато през предходния месец, и възпрепятствайки усилията на премиера Мариано Рахой да извади четвъртата по големина икономика в еврозоната от рецесията, посочва Bloomberg Businessweek.

Очакванията на анализатори, анкетирани от американската агенция, бяха за запазване на досегашното темпо на същинската инфлация, след като бюджетните съкращения и рекордно високото ниво на безработицата свиха вътрешното търсене.

През миналия месец испанският министър на бюджета Кристобал Монторо заяви, че очаква до няколко месеца инфлацията да бъде по-скоро по-близо до нулата, отколкото до 1%.

Целта на Европейската централна банка е да държи инфлацията в еврозоната в средносрочен план под, но близо до, 2%. При забавянето на инфлацията в региона през миналия месец ЕЦБ понижи основния си лихвен процент до рекордно ниските 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
fallback