fallback

Ще продължи ли пропадането на азиатските пазари?

Най-големият страх на повечето инвеститори е да не останат последни на потъващия кораб

14:54 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На фона на пазарната несигурност инвеститорите предпочитат да приберат печалбите си. Снимка: Ройтерс

От пълни отличници до последни двойкаджии - това е пътят, който изминаха развиващите се пазари в Азия през последните месеци, коментира в свой анализ редакторът на Bloomberg Дейвид Инглес, цитиран от Bulgaria On Air.

Върхът бе достигнат на 22 май, като загубите бяха колосални – Тайланд бе с 5 на сто надолу, Филипините – с близо 10%, а в Индонезия спадът бе с 4,5%. “Общото между тези три страни, за да обобщим, е загубената пазарна стойност от 73 млрд. долара. И то само за десетина борсови сесии“, отбелязва Инглес.

Ако все пак се погледне малко по-назад, промяната не изглежда чак толкова драматична. Дейвид Инглес припомня, че и трите индекса преди това регистрираха мащабни повишения. Във Филипините например ръстът беше с близо 140% за последните пет години. “Сега въпросът е колко още могат да паднат индексите, имайки предвид колко милиарди долари бяха инжектирани на тези пазари“, коментира той.

“От ноември 2008 г. насам в капиталовите пазари на тези три държави влязоха 25 млрд. долара чуждестранни инвестиции. Те бяха, а и сега са, интересни за инвеститорите. Но когато отчетем мащабните суми, които бяха вкарани там, можем да разберем притесненията на пазарните участници и това, че постоянно гледат, образно казано, с едното око към изхода“, отчита експертът.

По думите му за това предупреждават и много анализатори. На фона на цялата тази несигурност инвеститорите предпочитат да приберат печалбите си. Особено що се отнася до бъдещето на финансовите стимули. “Това е неизбежно, защото еуфорията на тези пазари беше подхранвана именно от финансовите инжекции на централните банки. Затова те биха били и най-уязвимите при евентуално свиване на стимулите. “Какво следва от това? В дългосрочен план може би се питате кога точно Федералният резерв ще започне да ограничава покупките на облигации. И ще бъде ли американската икономика достатъчно силна, за да може търговията и инвeстициите в азиатските държави да компенсират свитата ликвидност на пазарите“, заявява редакторът на Bloomberg.

“От една страна най-големият страх на повечето инвеститори е да останат последни на потъващия кораб, но от друга - тези три икономики остават сравнително конкурентноспособни. Те регистрират едни от най-силните темпове на растеж в света, така че преценете на коя страна се накланят везните“, завършва анализа си Дейвид Инглес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
fallback