fallback

Бизнес активността в еврозоната се е свила с по-бавно темпо през май

Изпреварващият индикатор обаче предполага задържане на рецесията в еврозоната и през второто тримесечие, като данните за януари-март бяха потвърдени от Евростат

13:55 | 05.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Бизнес активността в еврозоната се е свила с малко по-бавно темпо през миналия месец, но хроничният дефицит на нови поръчки означава, че икономическото възстановяване се отлага за известно време, сочи изследване на базирания в Лондон институт Markit, цитирано от Ройтерс.

През май индексът на бизнес активността, съставян от института, е нараснал до 47,7 пункта от 46,9 пункта през предходния месец, като запазва стойността си спрямо предварително обявените данни за месеца.

Макар показателят да демонстрира подобрение за втори пореден месец, той остава под границата от 50 пункта, отделяща ръста от спада. От септември 2011 г. досега с изключение само на един месец индексът се задържа на негативна територия.

От Markit посочиха, че данните предполагат задържане на най-продължителната рецесия в историята на еврозоната и през второто тримесечие, като очакванията са икономиката на региона да се свие с около 0,2%.

„Въпреки всичко политиците търсят утеха във факта, че темпото на спад се забавя през два последователни месеца и че Германия се стабилизира“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в института. „Спадът се е забавил и във Франция, в Италия и особено в Испания в сравнение с началото на годината“, изтъкна Уилямсън.

Той обаче отбеляза, че все още е трудно да се предвиди какво би довело до връщането на икономиката към растеж в близко бъдеще, добавяйки, че стабилизацията може би е най-доброто, на което еврозоната може да се надява през следващите няколко месеца.

По принцип индексът на бизнес активността се приема за изпреварващ индикатор и измерва очакванията на експертите от даден сектор за развитието на икономиката през следващите 6 месеца.

Ако прогнозите на Markit за брутния вътрешен продукт на еврозоната през второто тримесечие се оправдаят, това би означавало запазване на темпото ѝ на свиване от периода януари-март, като първоначално обявените данни за него днес бяха потвърдени в ревизираната оценка на европейската статистическа служба Евростат, съвпадайки и с предвижданията на анализаторите.

Рецесията се е отразила в най-високото ниво на безработица в историята на региона, достигайки 12,2% и оставяйки 19,4 млн. души без препитание. Индексът на бизнес активността предполага, че шансовете за скорошен обрат в това отношение са малки, тъй като съвкупният подиндекс за безработицата се е понижил до 47,2 пункта през май от 47,4 пункта през април, достигайки 3-месечно дъно.

Липсата на нови поръчки в сектора на услугите, в който оперират повечето частни фирми в региона, означава, че липсва каквато и да е увереност за евентуално подобрение през следващия месец. Индексът на бизнес активността в сектора се е повишил до 47,2 пункта през миналия месец от 47,0 пункта през април, но показва малко по-рязко свиване на новите поръчки.

Показателите за отделните страни сочат, че и в четирите най-големи икономики в региона – Германия, Франция, Италия и Испания – бизнес активността в сектора на услугите остава на територията на свиване, макар в Испания да отчита силно подобрение спрямо предходния месец, повишавайки се до 47,3 пункта ог 44,4 пункта.

Компаниите демонстрират все по-слаб оптимизъм за перспективите през следващите 12 месеца, което е в противовес на данните от миналата седмица за ръст на доверието в икономиката на еврозоната през май над предварителните очаквания. Подиндексът на очакванията на бизнеса в сектора на услугите се е понижил до 54,2 пункта през май, достигайки най-ниското си ниво от началото на годината.

След публикуването на данните еврото поскъпна за кратко спрямо щатския долар до 1,3080 долара за евро от 1,3076, преди да падне до 1,3060 долара за евро след потвърждаването на данните за БВП на еврозоната. Потвърдените данни увеличават напрежението върху Европейската централна банка за предприемане на действия за стимулиране на ръста преди утрешното ѝ заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 09.09.22 г.
fallback