fallback

Търговският дефицит на САЩ продължава да расте

Рецесията в Европа все още има силно влияние върху американските компании

23:06 | 04.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търговският дефицит на САЩ е бил малко по-нисък през април спрямо очакванията. По предварителни изчисления дефицитът възлиза на 40,290 милиарда долара. Запитани от Dow Jones Newswires икономисти очакваха дефицит от 41,5  милиарда долара. Както съобщи американското министерство на търговията, дефицитът през март бе в размер на 37,130 милиарда долара. Предварителните данни бяха за дефицит от$ 38,830 млрд. долара.

Износът е нараснал с 1,2 на сто до 187,4 млрд. долара. Това е втората най-висока стойност, отчитана до момента. Вносът обаче се е повишил с по-бърз темп – с 2,4 процента  до 227,7 милиарда долара. 

По-голям търговски дефицит може да ограничи икономическия растеж, тъй като това означава, че американските потребители и компании харчат повече за чуждестранни стоки, отколкото местните компании получават от продажби в чужбина, отбелязва AP.

За петролен внос САЩ са платили през месеца 29,57 млрд. долара след 30,094 млрд. долара месец по-рано. По този начин се продължава тенденцията страната да е принудена да внася по-малки количества петрол заради бума във фракинга.

Статистиката показва, че рецесията в Европа все още има влияние върху американските компании. Износът за Европа е намалял със 7,9 процента. В търговските си отношения с ЕС щатите отчитат дефицит от 9,6 млрд. долара.

През април силно е нараснало и търсенето на продукти от Китай. Търговският дефицит с Поднебесната империя скача с 35% до 24 млрд. долара. С обем от 2,4 млрд. долара дефицитът с Южна Корея достига ново рекордно ниво.

По-слабият световен растеж би могъл да подейства като спирачка на износа и растежа на САЩ тази година, допълва още агенцията.

Темата за дефицита и текущата сметка на САЩ се следи внимателно на финансовите и валутните пазари. За финансиране на дефицита си САЩ се нуждаят от големи капиталови потоци от чужбина. Ако тези потоци обаче липсват, една вероятна девалвация на долара може да има сериозни последствия за световната икономика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
fallback