fallback

Форинтът принуди Goldman Sachs да отмени препоръката си за продажбата му

Излизането на Унгария от рецесията през първото тримесечие изненада анализаторите на американската банка

16:21 | 22.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Унгарският форинт поскъпна до най-високото си ниво от 3 месеца, принуждавайки американската банка Goldman Sachs Group Inc. да отмени препоръката си за продажбата му спрямо еврото, след като стана ясно, че икономиката на страната се е измъкнала от рецесията, съобщи Bloomberg.

Форинтът поскъпна с 0,2% до 288,99 за едно евро, навлизайки в седми ден на повишения и удължавайки печалбата си през второто тримесечие до 5,3% - най-доброто представяне сред 31 валути, следени от американската агенция.

На 18 април от Goldman Sachs обявиха, че форинтът може да поевтинее до 310 за евро, препоръчвайки на инвеститорите да затворят позицията, ако обменният курс падне под 290 форинта за евро.

Унгарската икономика се разшири с 0,7% през периода януари-март спрямо предходното тримесечие, регистрирайки първи икономически растеж от повече от година, съобщиха на 15 май от унгарската Централна статистическа служба. Увеличаването на производството също подкрепя усилията на премиера Виктор Орбан в изпълнението на бюджетните изисквания на Европейския съюз и излизането от процедурата на прекомерен дефицит, което би премахнало заплахата от орязване на помощта за развитие на унгарската икономика.

„Очевидно подценихме степента на премията за риск заради по-слабите икономически резултати, които вече бяха калкулирани във валутата“, пишат анализатори на Goldman Sachs в свой доклад от вчера.

„Силното отражение на БВП“ и „мекият резултат в продължаващите бюджетни преговори с ЕС“ са се оказали „положителни катализатори“ за форинта, докато спредът между доходността по унгарските и американските държавни облигации се свива, посочват анализаторите.

Днес доходността по еталонните унгарски 10-годишни облигации се понижи с 3 базисни пункта до 5,03%, след като през миналата седмица бе паднала до рекордно ниските 4,94%. Доходността по американските облигации със същия срок на погасяване нарасна с 1 базисен пункт до 1,93%.

На 23 април унгарската централна банка понижи основната си лихва до рекордно ниските 4,75%. Впоследствие от Goldman посочиха, че форинтът ще отслабва позицията си заради свитата лихвена премия, тъй като и определящите монетарната политика в страната толерират поевтиняването му.

„Нашето принципно мнение не се е променило, но след като препоръчителният ни стоп на 290 форинта бе съборен, препоръчваме закриване на позицията“, обясняват позицията си анализаторите на американската банка. Търговията е довела до „потенциална загуба от 2,86%, включително негативен carry trade резултат от общо 32 базисни пункта“, добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 06.09.22 г.
fallback