fallback

Инфлацията в САЩ се е забавила с най-бързо темпо от 4 години

Първоначалните молби за помощи за безработни са нараснали рязко през миналата седмица, подновявайки опасенията за пазара на труда в страната

16:51 | 16.05.13 г.

Рязкото понижаване на разходите за бензин през април е довело до най-бързия спад на потребителските цени в САЩ от над 4 години, съобщиха от американското министерство на труда, цитирани от Ройтерс.

Индексът на потребителските цени се е понижил с 0,4% на месечна база, като спадът е най-силният от декември 2008 г., когато САЩ се намираха в най-тежкия период на финансовата криза. Очакванията на анализаторите бяха за забавяне на потребителската инфлация с едва 0,2%.

На годишна база потребителските цени са нараснали с 1,1%, оставайки доста под целта на Федералния резерв на САЩ за инфлация от 2%.

С най-голяма заслуга за понижаването на цените през април е спадът на разходите за бензин с 8,1% на годишна база и без сезонна корекция - най-големият от декември 2008 г.

Темпото на същинската потребителска инфлация, която не включва силно волатилните цени на енергоносителите и хранителните стоки, е останало без промяна на месечна база, след като през март се бе забавило до 0,1% от 0,2% през предходния месец.

На годишна база същинската потребителска инфлация се е забавила до 1,7% - най-слабото темпо на повишаване на цените от юни 2011 г. То обаче може да предизвика опасения за забавяне на търсенето в американската икономика и дори за риск от дефлация. Според Ройтерс повечето икономисти и инвеститори не вярват, че в САЩ през следващите няколко години може да се стигне до дефлация, но подобно развитие би представлявало кошмар за централните банкери.

В друго свое съобщение от днес от министерството на труда обявиха, че първоначалните молби за помощи за безработни са нараснали през миналата седмица с най-бързото си темпо от 6 месеца, подавайки тревожен сигнал за състоянието на икономиката, която страда от съкращенията на разходите във федералния бюджет, влезли в сила от началото на март.

Молбите са се увеличили с 32 000 до сезонно изгладените 360 000, а данните за предходната седмица бяха коригирани в посока на повишение до 328 000 от първоначално обявените 323 000.

Това е най-големият скок на молбите от ноември 2011 г., надхвърлил и очакванията на анализаторите за скромно увеличаване на броя им до 332 000.

Анализатор на министерството посочи, че не се е наложило използването на експертна оценка за броя на молбите в някой от щатите и че липсват признаци принудителните отпуски, в които бяха пуснати част от служителите в публичния сектор, да са изиграли роля в увеличаването на молбите през миналата седмица.

Американската икономика показа признаци на забавяне на ръста в края на първото тримесечие и през април, тъй като съкращаването на разходите от страна на федералното правителство се отрази неблагоприятно върху потребителите и бизнеса. Данните за първоначалните молби за помощи за безработни се очертаваха като относително светъл лъч за пазара на труда в страната, а анализаторите остават предпазливи по отношение на прекалено задълбаване в неблагоприятните данни само за една седмица.

Показателят за последните 4 седмици, смятан за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, остава близо до най-ниските си нива след началото на рецесията от 2007-2009 г., но се е повишил с 1 250 молби до 339 250.

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработни по редовни държавни програми след първата седмица, се е понижил с 4 000 до около 3 млн. през работната седмица, приключила на 4 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 12.09.22 г.
fallback