fallback

Италианският БВП забави спада през първото тримесечие, но не оправда очакванията

Прогнозите на правителството сочат, че икономиката ще започне да се разширява скромно през третото тримесечие

13:50 | 15.05.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

По първоначални изчисления италианската икономика се е свила с 0,5% през периода януари-март спрямо предходното тримесечие, като спадът надхвърля очакванията на анализаторите, след като икономическата активност се понижи във всички сектори, освен в земеделието, съобщиха от италианския статистически институт Istat, цитирани от Dow Jones Newswires.

Брутният вътрешен продукт на третата по големина икономика в еврозоната се свива вече за 7-мо поредно тримесечие, а това е най-продължителният период на рецесия, в който страната изпада, откакто през 1990 г. започна да събира сравними данни за показателя.

Предварителните данни след изглаждане на сезонните колебания и броя работни дни са забележимо по-слаби от средната прогноза за тримесечен спад от 0,3% на анкетирани от агенцията анализатори.

Спрямо първото тримесечие на 2012 г. брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 2,3%, сочат данните на статистическия институт, надвишавайки леко прогнозата за свиване от 2,2% на годишна база.

Макар и слаба, италианската икономика не сви толкова рязко, колкото през последните 3 месеца на 2012 г., когато спадът на тримесечна база бе 0,9%.

През първите 3 месеца на годината разходите на италианското правителство за заемане на средства от пазарите се понижиха значително, но банковото кредитиране остава много слабо, отразявайки финансовото напрежение върху банките, както и ниското вътрешно търсене и повишаващата се безработица.

Прогнозите на правителството сочат, че икономиката ще започне да се разширява скромно през третото тримесечие, но очакванията на други институции са доста по-мрачни, особено за годината като цяло. В петък кабинетът планира да представи подробности за начина, по който смята да изпълни обещанието си за премахване на данък върху недвижимите имоти и за повишаването на ДДС.

Данни, публикувани по-рано днес, показаха, че БВП на Франция се е свил с 0,2% през първото тримесечие , а германската икономика се е разширила с неоправдалия очакванията 0,1%. Икономиката на еврозоната се е свила за 6-то поредно тримесечие, като за периода януари-март спадът е от 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 13.09.22 г.
fallback