fallback

Еврозоната записа рекордно дълъг период на рецесия

Икономиката на държавите от европейския паричен съюз се свива за шесто поредно тримесечие

13:06 | 15.05.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на еврозоната се е свила за шесто поредно тримесечие, което е най-дългата рецесия за региона, предаде Ройтерс.

Данните на европейската статистическа служба Евростат сочат, че в периода януари-март брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е регистрирал спад от 0,2%, а на целия Европейски съюз (ЕС) – от 0,1%, спрямо предходното тримесечие. На годишна база е отчетено понижение от съответно 1% и 0,7%.

Икономисти очакваха БВП на еврозоната да се свие с 0,1% през първото тримесечие, отбелязва информационната агенция.

Данните подчертават разрушителното въздействие върху икономиката на банковата и дълговата криза в региона, които доведоха до рекордно високо ниво на безработицата. Докато Германия успява на косъм да се спаси от рецесията, перспективите пред еврозоната за скорошно решаване на проблемите и връщане към растеж не са никак добри.

Европейските лидери започват да правят опити да “превключат” от режим на строги икономии, който доведе до задълбочаване на кризата, към режим на стимули за икономическия растеж. В тази връзка Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,5%.

Това обаче няма да бъде достатъчно за прекъсването на порочния цикъл, в който правителствата съкращават разходи, бизнесът – персонал, а младите хора не успяват да си намерят адекватна работа.

Според оценките на Евростат Белгия е успяла да се измъкне от рецесията, след като икономиката на страната е успяла да регистрира минимален растеж от 0,1%. Подобна е и ситуацията в Унгария, след като през първите три месеца на годината БВП е нараснал с 0,7 на сто.

Великобритания също се е отървала на косъм – БВП отчита ръст от 0,3%, след като през последните три месеца на годината записа спад от 0,3 на сто, но Франция е изпаднала в рецесия.

В Австрия е отчетен нулев растеж през първото тримесечие, след като през последното на миналата година икономиката на страната регистрира понижение от 0,1 на сто.

Данните сочат още, че се задълбочава рецесията в Чехия, където БВП се е понижил с 0,8% през първите три месеца на годината, след като отчете спад от 0,3% през последното тримесечие на миналата година.

В рецесия остават също така Кипър, Испания, Холандия, Португалия, Финландия и други. Застрашена от рецесия е Естония, чийто БВП се свива с 1% през първото тримесечие, след като през последното на миналата година нарасна с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
fallback