fallback

Фабричното производство в еврозоната с най-силен ръст от 20 месеца

За ръста е допринесло енергийното производство, което през март отчита втори пореден месец на повишение

15:47 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Производството в заводите в еврозоната през март нарасна доста по-силно от очакваното и с най-бързо темпо от 20 месеца, благодарение главно на енергоносителите, отчитайки втори пореден месец на повишение, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на европейската статистическа служба Евростат.

Индустриалното производство в еврозоната се е разширило с 1,0% през март на месечна база, надхвърляйки очакванията на пазара за ръст от 0,4% и регистрирайки най-силното си нарастване от юли 2011 г. Евростат обаче коригира данните си за февруари до увеличаване на промишлената продукция през месеца до 0,3% от първоначално обявените 0,4%.

На годишна база индустриалното производство регистрира спад с 1,7% през март, който обаче се забавя спрямо отчетения показател за февруари от 3,2%.

Като цяло картината остава смесена, тъй като на месечна база производството се е свило във Франция и Италия, чиито икономики са на второ и трето място по обем в региона, подчертавайки проблемите, с които се сблъскват държавите-членки в опита си за връщане към икономически растеж и създаването на нови работни места.

Производството в Германия е нараснало с 1,7% на месечна база, докато във Франция продължава да задълбочава спада до 0,9% през март спрямо 0,8% през февруари. В Италия свиването се забавя до 0,8% през март от 0,9% през февруари. Трите държави осигуряват две трети от производството в еврозоната.

Индустриалното производство през март е било подкрепено в най-голяма степен от увеличаването на продукцията в енергийния сектор с 3,8% на месечна база след ръст от 1,9% през февруари и 0,1% през януари.

Производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба като автомобили и хладилници се е повишило с 1,9% на месечна база, докато през февруари бе отчело ръст от едва 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 08.09.22 г.
fallback