fallback

Британските компании съзират по-светли икономически перспективи

Производственият сектор обаче остава обект на особено притеснение

13:46 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Доверието в повечето сектори на британската икономика се е подобрило, макар че производителите не са толкова оптимистично настроени, сочат последни проучвания на местния бизнес, цитирани от BBC.

От Конфедерацията на британската индустрия обявиха, че икономиката преминава от „застой към растеж“, макар да запазиха прогнозата си за икономическия ръст през годината на ниво от 1%.

От конфедерацията смятат, че се запазват „явни предизвикателства“ както за британската, така и за световната икономика, като несигурността в еврозоната и определяната от тях като потисната международна перспектива сдържа инвестициите.

Оттам добавят, че във Великобритания инфлацията представлява проблем за потребителите, които откриват, че тя подкопава стандарта им на живот. От организацията очакват през настоящото тримесечие инфлацията да се ускори до 3,1%.

„Сред компаниите от конфедерацията има общо усещане, че нагласата за бъдещето е станала малко по-светла“, заяви нейният генерален директор Джон Кридланд.

Според него правителствената схема за финансиране на банките срещу кредитиране на бизнеса започва да оказва дава ефект. „Когато говорим за малкия бизнес, те вече виждат помощта за разходите (по кредитирането), а по-ниските разходи водят до по-голяма достъпност“, изтъкна той.

Междувременно от счетоводната компания BDO посочиха, че бизнес доверието през април се е подобрило, особено в сектора на услугите. Оттам обаче отбелязаха, че перспективата пред производството „остава мрачна“.

Проучването на BDO измерва оптимизма в представянето на бизнеса и икономиката през следващите 6 месеца. Макар че индексът на оптимизма достигна 93,0 пункта, той остава под границата от 95 пункта, отделяща спада от ръста. Спрямо март обаче индексът се повишава с 0,8 пункта, достигайки най-високото си ниво от октомври 2012 г.

Питър Хемингтън, партньор в компанията, заяви, че изглежда доверието се завръща бавно в британските компании и че е налице продължаващо съживяване в сектора на услугите.

„Както и през последните месеци обаче нашите индекси разкриват смесена картина“, добави Хемингтън. „Производственият сектор е обект на особени притеснения. Ако правителството говори сериозно за плана си за нов баланс в британската икономика, продължаваме да смятаме, че то би могло да направи повече, за да помогне на британското производство, особено чрез насърчаване както на кредитирането, така и на инвестициите в сектора. Смятаме също, че все още е налице прекрасна възможност правителството да ускори икономическото възстановяване на Великобритания чрез увеличаване на публичните инвестиции“, подчерта той.

В съобщението на BDO се отбелязва, че разликата в очакванията за състоянието на секторите на услугите и производството биха могли да бъдат обяснени отчасти с въздействието на нарастващия инфлационен натиск върху британските компании, като производителите са понесли по-тежък удар от повишаващите се цени на енергоносителите и суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
fallback