fallback

Йената докосна нивото от 101,00 за долар

Текущите движенията при двойката са провокирани в по-голяма степен от силата на щатския долар, отколкото от слабостта на йената

15:18 | 10.05.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американския долар разшири печалбите си спрямо японската йена в петък и тества нивата в зоната около 101,00. Вчера щатската валута се справи успешно с ключовата бариера при 100,00, която ограничаваше повече от месец възходящия импулс, и това отвори фронт за допълнително поскъпване на долара и формиране на нов рекорден 4-годишен максимум днес.

„Зелените пари“ получиха стабилна подкрепа след сигналите от вчера за подобрение на трудовия пазар в САЩ и подновения дебат между членовете не Федералния резерв за намаляване на размера на прилаганите в момента финансови стимули.

В същото време слабостта на йената се усили след публикуването на данни от японското правителство, според които местните инвеститори са закупили чужди облигации на нетна стойност 5,2 млрд. долара през последните две седмици. Новината подхрани съмненията, че агресивната монетарна политика на Японската централна банка ще провокира изтичане на вътрешен капитал към алтернативи с по-висока доходност в чужбина.

Опасенията са, че в дългосрочен план изтеглянето на капитали от Япония ще подсилва отслабването на йената, тъй като този процес ще увеличава търсенето на чужда валута за сметка на местните пари. Като цяло обаче текущите движенията при двойката USD/JPY са провокирани в по-голяма степен от силата на щатския долар, отколкото от слабостта на йената.

Във фундаментален план това бе оправдано още вчера след изнасянето на данни за състоянието на трудовия сектор в САЩ. Първоначалните молби за помощи при безработица регистрираха спад до най-ниските им нива от месец януари на 2008 г.

Подобрението подкрепи впечатленията, че усилията на Федералния резерв в посока на подобряване на трудовия пазар в страната най-сетне започват да дават търсения резултат. В подкрепа на тази теза бяха и стойностите на общата безработица от миналия петък, които показаха свиване до 7,5% през април.

Според наблюдатели дълготрайното подобрение на заетостта ще бъде силен аргумент за централната банка на САЩ да намали размера на програмата за количествени улеснения, която всеки месец гарантира ликвидност на американската икономика чрез изкупуване на активи на стойност до 85 млрд. долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3078; Връх – 1,3193; Дъно – 1,3071; Затваряне – 1,3151

Възходящата тренд линия, построена по дъната от края на март, до вчера валидираше възходящата посока при двойката и в същото време пречеше на щатския долар да намери импулс за разширяване на печалбите.

Нейният пробив обаче измести фокуса върху низходящия сценарий, който остава приоритетен през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5532; Връх – 1,5587; Дъно – 1,5425; Затваряне – 1,5442

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 10.09.22 г.
fallback