fallback

Безработицата в Португалия и Гърция продължава да чупи рекорди

През февруари безработицата в Гърция е достигнала 27%, а при младежите - 64%. В Португалия е отчетена безработица от 17,7% за първото тримесечие

10:03 | 10.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Безработицата в Португалия и Гърция е достигнала нови рекордни стойности, съобщава FT.

Официалните данни сочат, че безработицата в Гърция е достигнала 27 на сто през февруари, след като през януари беше 26,7 на сто. Безработицата сред младежите от 16 до 24 г. включително вече е 64%.

Страната преминава през шеста година на дълбока рецесия, която заедно с драстичните мерки за икономии, въведени от управляващите, доведе до срив на икономиката и международен спасителен план, припомня изданието.

Безработицата в Португалия, чиято икономика се свива вече три години, е нараснала до 17,7% през първото тримесечие на годината от 16,9% през последните три месеца на миналата година. Очакванията са безработицата в страната да достигне пик от 18,5% догодина.

Правителствата в страните от периферията на еврозоната планират да облекчат мерките за икономии и темповете на свиване на бюджетните дефицити, за да дадат стимул за икономически растеж, но вероятно безработицата в тези държави ще продължи да нараства, отбелязва изданието.

Заради свиването на публичните разходи съкращенията в обществения сектор продължават, а възстановяването на износа не е достатъчно, за да компенсира резкия спад на вътрешното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 12.09.22 г.
fallback