fallback

Броят на молбите за помощи за безработни в САЩ е най-малък от над 5 години

Благоприятните данни за пазара на труда от последната седмица са в състояние да разсеят опасенията за забавяне на американската икономика

18:17 | 09.05.13 г.

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, се е понижил през миналата седмица до най-ниското си ниво от близо 5 години и половина, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на министерството на труда на САЩ.

Според агенцията това е признак за устойчивостта на пазара на труда въпреки бюджетните мерки на строги икономии.

Молбите са се понижили с 4 000 до сезонно изгладените 323 000, като това е най-ниският показател от януари 2008 г. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст на молбите за миналата седмица до 335 000.

Данните за предходната седмица обаче бяха коригирани в посока на повишение с 3 000 спрямо първоначално обявените 324 000 молби.

Третото поредно седмично понижение на молбите ги доведе доста под границата от 350 000, която икономистите обикновено свързват със стабилизиране на трудовия пазар.

Данните показват, че няма увеличаване на уволненията, въпреки че някои икономически сектори като производството започват да демонстрират напрежение заради затегнатата бюджетна политика.

„Приятно е да се види подобрение при молбите. Не сме притеснени за уволненията в това уравнение. Продължаваме да се притесняваме за наемането на нови служители“, заяви Джейкъб Убина, главен икономист в RBC Capital Markets в Ню Йорк.

Показателят за молбите за последните 4 седмици, смятан от мнозина икономисти за по-добър индикатор на тенденциите на пазара на труда, отчита понижение от 6 250 молби до 336 750, като е достигнал най-ниското си ниво от ноември 2007 г.

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработни и след първата седмица по редовни държавни програми, е намалял с 27 000 до 3 млн. души през работната седмица, приключила на 27 април, достигайки 5-годишно дъно.

След доклада за пазара на труда от миналата седмица, показал изненадваща сила, днешните данни са в състояние да разсеят опасенията за рязко забавяне на американската икономика.

През април работодателите осигуриха нови 165 000 работни места, а наемането на нови служители през предходните 2 месеца се оказа по-силно от първоначално обявеното. Нивото на безработицата пък падна до 4-годишно дъно от 7,5%.

Подобрението при заетостта контрастира рязко с други данни, включително в продажбите на дребно и производството, които предполагат охлаждане на икономиката в края на първото тримесечие, запазващо се и в началото на периода април-юни.

Вината за забавянето на активността, след като икономиката на САЩ се разшири с 2,5% на годишна база през първите 3 месеца на 2013 г., бе хвърлена върху премахването на данъчни облекчения от 1 януари и съкращенията във федералния и щатските бюджети на стойност 85 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
fallback