fallback

Данните от Китай помогнаха на австралийския долар да намали вчерашните загуби

Еврото поскъпна минимално спрямо щатския долар в очакване на данните за индустриалното производство в Германия

11:01 | 08.05.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар се отдалечи от двумесечното дъно, до което се потопи вчера, а японската йена отслабна в сряда, след като по-добрите от очакваното данни от Китай разсеяха съмненията за забавяне на растежа във втората най-голяма световна икономика.

Данните показаха, че китайският внос и износ са нараснали с повече от прогнозираното през месец април спрямо година по-рано. Това помогна на австралийския долар, който е изключително чувствителен към данните от Китай – най-големият външнотърговски партньор на Австралия.

Така австралийската валута намери днес импулс за корекция на загубите, които претърпя по-рано през седмицата в резултат на промените, които Австралийската централна банка гласува по отношение на монетарната си политика. На последното заседание на банката основният лихвен процент беше намален с 0,25 процентни пункта до 2,75% в опит за противодействие на тенденцията за понижаване на инфлацията в страната и охлаждането на местната икономика.

Вчера двойката AUD/USD формира двумесечно дъно при 1,0155, но вече се отдалечи от него и тази сутрин се търгува в стойностите около 1,0200. Спрямо йената австралийският долар се търгува с минимален аванс в зоната около 100,83.

В същото време днес еврото поскъпна минимално спрямо щатския долар. Повишението с 0,1% измести цената на най-търгуваната валутна двойка в стойностите около 1,3088.

Фокусът попада върху данните за индустриалната продукция от Германия, които ще бъдат изнесени по-късно днес. Общата европейска валута е в удобна позиция за допълнително поскъпване, тъй като силните данни за германските индустриални поръчки, които бяха публикувани още във вторник, до някаква степен ограничиха риска от неприятна изненада при днешните данни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3075; Връх – 1,3131; Дъно – 1,3066; Затваряне – 1,3074

Еврото намира подкрепа от възходящата тренд линия, построена по дъната от края на март.

Тази тренд линия гарантира възходящата посока при двойката и в същото време пречи на щатския долар да намери импулс за разширяване на печалбите от миналата седмица.

GBP/USD

Отваряне – 1,5531; Връх – 1,5551; Дъно – 1,5575; Затваряне – 1,5475

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 05.09.22 г.
fallback